A világ gasztroirodalmában Vichyssoise-ként (ejtsd:visisszoáz)
ismert póréhagymás burgonya krémleves receptjéből kiindulva vegán változatot
készítettem Adél lányomnak, aki leginkább levest szokott reggelizni.
A híres krémleves a francia Vichy-ból származó Louis Diat
mesterszakács nevéhez fűződik, aki 1917-ben, New Yorkban, a Madison Avenue 46-ban
lévő divatos Ritz-Carlton Hotel konyhafőnöke volt. A legenda szerint,
möszjő Diat a mamája receptje szerint készült póréhagymás burgonya krémlevest
tejszínnel dúsítva, snidlinggel megszórva, hidegen szolgálta fel és szülővárosa
tiszteletére Crème Vichyssoise Glacée -nak nevezte el. Az eredeti Ritz-Carlton
Hotelt már rég lebontották, de a Vichyssoise még mindig él. Vegán gyerek
persze nem eszik tejszínnel dúsított krémlevest, így a tejszín kimaradt, de
került bele evőkanálnyi 100%-os kesukrém, aminek már magában is olyan az íze,
hogy el kell dugni mindenki elől, hogy idő előtt el ne fogyjon…
Hozzávalók adagonként:
1-2 db krumpli
arasznyi póréhagyma
1 kis fej salotta, vagy vöröshagyma
arasznyi póréhagyma
1 kis fej salotta, vagy vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
zöldség alaplé a felöntéshez
zöldség alaplé a felöntéshez
evőkanálnyi 100%-os kesukrém (kesudió paszta)
só és frissen őrölt bors
Olívaolajon megfuttatom a felaprított pórét és salottát, közben sózom, így könnyebben puhul. Rádobom a hámozott, felkockázott krumplit, bőkezűen borsozom, felöntöm zöldség alaplével és puhára főzöm. Beleteszem a kesukrémet, majd botmixerrel pürésítem, chilipehellyel megszórva tálalom.
A kesukrémet ki lehet hagyni, de nem érdemes… az adja azt a pluszt a leves ízéhez, amitől egyszerűen abbahagyhatatlan.
só és frissen őrölt bors
Olívaolajon megfuttatom a felaprított pórét és salottát, közben sózom, így könnyebben puhul. Rádobom a hámozott, felkockázott krumplit, bőkezűen borsozom, felöntöm zöldség alaplével és puhára főzöm. Beleteszem a kesukrémet, majd botmixerrel pürésítem, chilipehellyel megszórva tálalom.
A kesukrémet ki lehet hagyni, de nem érdemes… az adja azt a pluszt a leves ízéhez, amitől egyszerűen abbahagyhatatlan.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még
nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted.
Instagramon is követhetsz, mostanában
ott sokkal aktívabb vagyok.