2019. február 7.

A legeslegjobb vegán krumplikrémleves, nem csak vegánoknak



A világ gasztroirodalmában Vichyssoise-ként (ejtsd:visisszoáz) ismert póréhagymás burgonya krémleves receptjéből kiindulva vegán változatot készítettem Adél lányomnak, aki leginkább levest szokott reggelizni.

A híres krémleves a francia Vichy-ból származó Louis Diat mesterszakács nevéhez fűződik, aki 1917-ben, New Yorkban, a Madison Avenue 46-ban lévő divatos Ritz-Carlton Hotel konyhafőnöke volt. A legenda szerint, möszjő Diat a mamája receptje szerint készült póréhagymás burgonya krémlevest tejszínnel dúsítva, snidlinggel megszórva,  hidegen szolgálta fel és szülővárosa tiszteletére Crème Vichyssoise Glacée -nak nevezte el. Az eredeti Ritz-Carlton Hotelt már rég lebontották, de a Vichyssoise még mindig él. Vegán gyerek persze nem eszik tejszínnel dúsított krémlevest, így a tejszín kimaradt, de került bele evőkanálnyi 100%-os kesukrém, aminek már magában is olyan az íze, hogy el kell dugni mindenki elől, hogy idő előtt el ne fogyjon…

Hozzávalók adagonként:
1-2 db krumpli
arasznyi póréhagyma
1 kis fej salotta, vagy vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
zöldség alaplé a felöntéshez
evőkanálnyi 100%-os kesukrém (kesudió paszta)
só és frissen őrölt bors

Olívaolajon megfuttatom a felaprított pórét és salottát, közben sózom, így könnyebben puhul. Rádobom a hámozott, felkockázott krumplit, bőkezűen borsozom, felöntöm zöldség alaplével és puhára főzöm. Beleteszem a kesukrémet, majd botmixerrel pürésítem, chilipehellyel megszórva tálalom.
A kesukrémet ki lehet hagyni, de nem érdemes… az adja azt a pluszt a leves ízéhez, amitől egyszerűen abbahagyhatatlan.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.