2018. szeptember 30.

Sült pulykaszárny, saját készítésű fűszerkeverékkel



Rég ettünk pulykaszárnyat, pedig milyen finom sütve! A magam által összeválogatott fűszerekből elkészített fűszerkeverékkel, jó sok hagymával, fokhagymával megágyazva neki és egy kevés fehérborral alálocsolva, majd a kész sült szaftjával ízesített rizskörettel maga a békebeli vasárnapi ebédek egyik legjobbja.

A fűszerkeverék hozzávalói:
1 evőkanál füstölt fűszerpaprika (pimenton de la vera)
1 mokkáskanál cayenne bors
1 mokkáskanál őrölt mustármag
1 mokkáskanál őrölt kurkuma
2 evőkanál granulált fokhagyma
1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál zeller só (ez is saját készítés)
1 evőkanál szárított, kezeletlen citrom reszelt héja

A pulykasülthez, 4-6 adaghoz:
3 pulykaszárny
1 szelet füstölt szalonna
1-2 fej hagyma
1 fej fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
házi fűszerkeverék pulykasülthez

Elkészítem a fűszerkeveréket: az összes hozzávalót alaposan összekeverem és jól záródó fűszertartó üvegbe teszem felhasználásig (ez több adag pulykasülthöz elég).
A pulykaszárnyakat szétválasztom szárnycombra és szárnyközépre, majd alaposan befűszerezem a házi fűszerkeverékemmel. Egy tepsiben vagy sütőtálban, amiben kényelmesen elférnek a pulykaszárnyak, megágyazok nekik a megpucolt, negyedelt hagymákkal, fokhagymagerezdekkel, falatnyira vágott füstölt szalonnával. Meglocsolom az egészet a borral, ráfektetem a pulykaszárnyakat, betakarom alufóliával és betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe addig, míg a pulykahús megpuhul (ez kb. 70-80 perc). Leveszem róla a fóliát és a szaftjával 5-10 percenként meglocsolva pirosra sütöm a szárnyakat, majd a szaftjával meglocsolt főtt rizzsel (paleo diéta esetén pld. édesburgonya pürével) és friss salátával tálalom.

A bejegyzést a Magyar Pulykaszövetség és a Magyar Baromfi Terméktanács szponzorálta, köszönet érte.


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.