2018. szeptember 24.

Mascarponés almatorta



Ezt a pofon egyszerűen elkészíthető, ám annál finomabb almatortát Toszkána szívében sütöttem, „idegen” konyhában. Gambassi Terme óvárosában béreltünk egy tündérien berendezett apartmant, ahol nagy örömömre sütő is volt, így egyik este 10 perc alatt összedobtam, reménykedve szaglásztunk a levegőbe, miközben sült, majd másnap reggel elégedett hümmögések közben tüntettük el minden morzsáját. Itthon bizonyára magam készíteném a tészta alapot is hozzá, de nyaralás közben nem pepecseltem vele: egyszerűen bedobtam a bevásárló kosaramba egy csomag készre és kerekre nyújtott pâte brisée tésztát és még azzal sem foglalkoztam, hogy nincs nálam liszt, sem sütőpor… a süti isteni lett, még úgy is, hogy nem piteformában sült, hanem egy serpenyőben, mert a szükség nagy úr…

Hozzávalók:
1 adag készre nyújtott pitetészta*
250 g mascarpone
5 tojás
cukor, vagy egyéb édesítőszer, ízlés szerint (én inkasweet steviával sütöttem)
kis kanál őrölt fahéj
3-4 db alma

A készre nyújtott tésztát sütőpapírral együtt egy piteformába (ennek hiányában egy sütőben is használható serpenyőbe, vagy egyéb, nem túl magas peremű edénybe) teszem és 10 percig, 180 fokra előmelegített sütőben vakon elősütöm. Közben felverem a tojásokat, elkeverem a tojásmasszába a mascarponét, az édesítőszert (vagy cukrot) és a fahéjat.  Az almákat meghámozom, kimagozom, majd gerezdekre vágom.
A mascarponés tojásmasszát az elősütött tésztára öntöm, majd körberakom az almagerezdekkel és visszateszem a tortát a sütőbe 25-30 percre. Langyosan, vagy kihűlve, ízlés szerint porcukrozva, őrölt fahéjjal megszórva, szeletelve tálalom.
Mint a képen is látszik, nekem jól csúszott mellé az Aperol spritz
J


*A pitetészta (pâte brisée) hozzávalói egy normál méretű piteformához:
180 g vaj
20 g cukor
250 g liszt
1 tojás
csipet só
1 ek víz

A bejegyzést a Szarvasi Mozzarella Kft szponzorálta, köszönet érte.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.