2018. szeptember 26.

Mozzarellás bolognese-rizottó torta


Szeretem a receptvideókat, sok jó ötletet ki is próbálok. Ilyen volt ez is, amiben két kedvencem, a rizottó és a bolognai szósz egyesül. A közepében nyúúlik a sajt, az íze isteni, kell ennél jobb? Szóval, ha szereted a bolognait és a rizottót, ezt mindenképp próbáld ki, mert egyszerűen imádni fogod!

Hozzávalók 4 adaghoz (egy 17 cm-es tortaformához):
1 fej vöröshagyma, aprítva
1 evőkanál olívaolaj
400 g darált sertés (comb, vagy lapocka)
1 dl száraz fehér, vagy rozé bor
2 dl (házi) paradicsomszósz
2 dl rizottó rizs (arborio, carnaroli, vagy vialone nano fajta)
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
pár evőkanál zsemlemorzsa és kevés vaj (vagy zsír) a tortaforma előkészítéséhez



Egy evőkanál olívaolajon megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a darált húst és kevergetve addig sütöm, míg kifehéredik. Hozzáadom a bort, majd pár perc után a paradicsomszószt és kevergetve homogén mártássá rotyogtatom. Hozzáadom a rizottó rizst, sózom, borsozom és al dente, azaz fogkeményre főzöm, közben szükség szerint kevés vizet adok hozzá, míg a rizs kellően meg nem puhul.
Előkészítem a tortaformát: kivajazom (vagy kizsírozom), körbe „tapétázom” a zsemlemorzsával és belesimítom a bolognai-s rizottó kb. felét. Belehelyezem a három db lecsepegtetett mozzarellát, majd betakarom a maradék húsos rizottóval. A tetejére ráreszelem a füstölt pizza mozzarellát és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom kb. 20 percre, illetve addig, míg a sajt a tetején szépen megpirul. A sütőből kivéve 8-10 percig pihentetem, majd lecsatolom a tortaforma oldalát és szeletelve, zöldsalátával tálalom.

Innen az ötlet.

A bejegyzést a Szarvasi Mozzarella Kft szponzorálta, köszönet érte.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.