Sabrina
Ghayour iráni származású brit séf és gasztroíró. Teheránban született, és
1979-ben, az iráni forradalom kitörése után költözött Londonba. Szülei
nagyjából ugyanekkor váltak el: édesapja Los Angelesbe költözött új
feleségével, ő édesanyjával és a nagymamájával pedig Nyugat-Londonban
telepedett le. „Anyu 20 éves volt, amikor megszülettem, úgyhogy mindig inkább
testvérként tekintettünk egymásra. A nagymamám is nagyon közel állt hozzám –
egy szobában laktunk.”
Sabrina
Ghayour hatévesen kezdett flörtölni a főzéssel, amikor megkapta első
szakácskönyvét. Attól kezdve otthon készített különböző ételeket, majd
tinédzserként végleg magával ragadta a perzsa konyhaművészet iránti rajongása. Autodidakta
szakácsként eleinte török, arab, örmény és afgán ételek ízeivel kísérletezett.
Ezen ételek képezték a londoni lakásában szervezett „Sabrina's Kitchen” nevű vacsoraklub
alapjait. Az iskolái befejezése után 15 évig dolgozott éttermek marketingeseként
és eseményszervezőként. Ügyfele volt Ken Hom, de dolgozott London céges
cateringet biztosító vállalatainak is. 2011-ben vesztette el az állását, nagyjából
akkor, amikor a Harrods luxusáruházban Thomas Keller megnyitotta a kaliforniai
The French Laundry alkalmi éttermét, ahol 250 fonttól indultak az árak. Ghayour
félig viccelődve kiírta a Twitterre, hogy elindítja a saját éttermét The French
Launderette néven, ahol 2,50 lesz egy menü. Néhány órán belül több mint 30
asztalfoglalás érkezett a Twitteren keresztül. „Kaptam egy ajánlatot, hogy
főzhetek egy étteremben vasárnaponként, amikor amúgy zárva lett volna, és
használhatom az alapanyagokat is – húst, halat, bort. Jason Atherton Pollen Street
Social csapata pedig felajánlotta, hogy ők adják a személyzetet.”
Első
kötete, Az Ezeregy éjszaka ízei - Közel-keleti konyha mindenkinek 2014
májusában jelent meg, és nem csupán bestseller lett, de kiváló kritikákat is
kapott egyszerű és sokszínű receptjei, illetve lenyűgöző dizájnja és fotói
miatt. Az Ezeregy éjszaka ízei eloszlatja a perzsa és a közel-keleti konyhát
körülölelő misztikus ködöt, és bemutatja, hogy a Közel-Kelet színes és ízekkel
telt ételeit milyen könnyű a saját otthonunkban is elkészíteni. A Sunday Timesban
Gizzi Erskine így ír: „Sabrina Ghayour fenomenális perzsa séf”. A séf Sir
Raymond Blanc szerint pedig „Sabrina a Kelet ígéretét a legfinomabb
gasztronómia formájában hozza el nekünk.” Az Observer Sabrinát egyenesen a
„perzsa konyhaművészet aranylányának” nevezte. Weboldala, a www.sabrinaghayour.com,
illetve Twitter-fiókja (@SabrinaGhyaour) a perzsa és közel-keleti receptek és
hozzávalók iránt érdeklődők referenciapontja.
Vacsoraklubjairól
írt a Times, az Evening Standard, a Guardian, az Independent és a
Telegraph.
Receptjeit közölte a Delicious Magazine, a Sainsburys Magazine, a Sunday
Times,
a Metro, a Guardian, a BBC Good Food Magazine, az Olive Magazine és a Waitrose
Kitchen Magazine. Kiváló oktatóként rendszeresen tart perzsa, marokkói,
libanoni és arab főzésórákat a Divertimenti szakácsiskolában.
„Hatéves
koromban kezdtem el perzsa ételeket főzni, de mivel olyan családban nőttem fel,
amelyre a török, az arab, az örmény és az afgán kultúra, illetve gasztronómia
is hatott, a repertoárom idővel kibővült ezekkel az ízekkel is. Mára
megismertem a trükköket, amelyekkel a perzsa és a közel-keleti receptek egy
része leegyszerűsíthető, s így olyan stílusban tudok főzni, ami illik a
mindennapjaimhoz. Semmi rendetlenség, semmi hűhó, csak egyszerű, finom ételek –
így szeretek enni, így szeretek főzni, és ilyen ételeket osztok most
meg
veletek.”
A
bookline gondozásában most magyarul is megjelent első könyvében bebizonyítja,
hogy a közel-keleti konyhaművészet egyszerű és elérhető, az ételek elkészítésében
pedig a legtöbbször semmi nehézség sincs. Az iráni származású brit szakács
nemcsak bemutatja a Közel-Kelet klasszikus fogásait, hanem újrafogalmazza ezeket,
s leszámol azzal az előítélettel, miszerint a közel-keleti ételek elkészítése időigényes
és bonyolult. Ahhoz, hogy egy étel finom és különleges legyen, nem kell egymillió
hozzávaló – sokszor elég néhány fűszer és hasznos tipp arról, mire valók, és
milyen sokszínűen használhatjuk őket.
Egy tipp tőlem, ha használjátok a könyvet: a hozzávalók között a kömény az minden esetben római kömény, nem az, amit mi köménynek ismerünk (csak, hogy ne érjen senkit csalódás).
Egy tipp tőlem, ha használjátok a könyvet: a hozzávalók között a kömény az minden esetben római kömény, nem az, amit mi köménynek ismerünk (csak, hogy ne érjen senkit csalódás).
Sabrina Ghayour - Az
Ezeregy éjszaka ízei, Közel-keleti konyha mindenkinek
bookline
Könykiadó
2018
240 oldal
6500.-Ft
2018
240 oldal
6500.-Ft