2016. június 28.

Sült camembert


Az egyik kedvenc sajtunk, a camembert nevét születési helyéről, a normandiai Orne megye Camembert nevű kis falujáról kapta. Eredetileg nyers tejből, kizárólag a franciaországi Normandiát alkotó megyék (Manche, Orne, Calvados, Seine Maritime, Eure), normandiai fajtájú teheneket tartó tehenészeteiből származhatott a sajt alapanyagát képező tej, de ma már az egész világon készítenek camembert sajtot, nem csak nyers tejből.
A sajt maga 2 nap alatt készül el, az érlelő helyiségek polcain még 12 napig érik, ezen idő alatt alakul ki fehér nemespenész kérge. A gyártást követő 21 nap elteltével nyilvánítják érettnek a sajtot, 30-35 naposan pedig fogyasztásra legalkalmasabbnak. Nyersen is szeretjük, de sütve (vagy grillezve) az egyik kedvenc csemegénk. Friss kenyérrel tunkolva a legjobb!

Hozzávalók fejenként:
1 guriga camembert
2-3 gerezd fokhagyma
1 ág friss rozmaring (opcionális)
1 ek olívaolaj
1 ek fehérbor
frissen őrölt színes bors, ízlés szerint


A fokhagymát megpucolom és hasábokra vágom, a rozmaring leveleket leszedem a száráról. A sajtba késsel lyukakat ejtek és a lyukakba tömködöm a fokhagyma hasábokat (meg a rozmaring leveleket). A sütőt előmelegítem 200 fokra, majd ha nincs saját fadoboza a sajtnak, alufóliából akkora darabot tépek, hogy a sajtot kényelmesen körbevegye és majd be is tudjam vele fedni. Az alufóliát - ott, ahol a sajt lesz - megkenem vékonyan olívaolajjal, a sajtot a töltött felével felfelé az olajos alufóliára ültetem (vagy a saját fadobozába), majd köré hajtom az alufóliát. Löttyintek rá pici olívaolajat és fehérbort, tekerek rá borsot, majd az alufóliával lefedem, a sajtbatyut a sütőbe tolom és sütöm 15-20 percig, majd kitakarom a tetejét és további 8-10 percet sütöm. Azon melegében, friss kenyérrel tunkoljuk ki a fóliából (vagy dobozból), száraz fehérbort iszunk hozzá.