Csodás hétvégét töltöttünk a Balaton északi partján, Vászoly
közelében, a szőlőhegyen. Már abban a kórban vagyunk, hogy kibírunk egy
hétvégét anélkül, hogy fürödnénk a tóban, sokkal többet jelent számunkra a
teraszról elénk táruló látvány, belátni majdnem az egész Balatont.
Hajnal a vászolyi szőlőhegyen |
Szombaton
lementünk Tihanyba a piacra, mert ugye nincs szombat piac nélkül és a Tihanyi
Piac Placc az a hely, amit ha arra jár az ember, látni kell. Gyönyörű idő volt,
a piaci Bisztró pultjánál hatalmas sor állt, bent épp Takács Lajos séf igazgatta a csapatot, nem jött, hogy higgyek a szememnek, de örömteli, hogy
szombatra leugrik Pestről egy cool piaci büfébe jót főzni. A piac amúgy szuperhangulatos.
Középen egy emelvény szerűségen lehet babzsák fotelokban ücsörögni, iszogatni,
eszegetni, kicsit olyan volt a hangulat, mint a Boriék Glampingjein és bár paradicsomot nem sikerült vennünk
(klasszikus zöldségárust nem találtunk), vettünk isteni finom helyi érlelt
sajtokat és friss házi vajat (utóbbit baromi drágán, de egyszer élünk), a kispiacon
meg juhbélbe töltött grillkolbászt, amit állítólag Zircen készítenek és ami
grillezve igazán finomnak, jó szaftosnak bizonyult. Vasárnap felmentünk
Vászolyba a Szent Jakab forráshoz, sétáltunk a faluban, ücsörögtünk pár percet a tó partján, ahol a közelgő vihar ellenére is percek alatt lelassul, megnyugszik az ember.
Útba ejtettük Tamás bátyó gunyhóját és egyre jobban megértettük, miért döntöttek úgy a barátaink, hogy itt a szőlőhegyen szeretnék eltölteni nyugdíjas éveiket. Pazar egy hely és minden megvan a tökéletes pihenéshez akkor is, ha még nem nyugdíjas korú az ember.
Indulás előtt, útravalónak készítettem ezeket a falatkákat, egy tasty videó
alapján. Készen kapható pizza tésztából, vagy leveles tésztából 5 perc
összedobni, 20-25 perc alatt megsülnek és percek alatt el is fogynak.
Hozzávalók 12 darabhoz
1 csomag pizza tészta
12 kiskanálnyi pizzaszósz
12 szelet szalámi
12 db mini mozzarella golyó
3 evőkanál olvasztott vaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors, ízlés szerint
1 evőkanál szárított oregánó
frissen reszelt parmezán sajt a bucik tetejére
Hozzávalók 12 darabhoz
1 csomag pizza tészta
12 kiskanálnyi pizzaszósz
12 szelet szalámi
12 db mini mozzarella golyó
3 evőkanál olvasztott vaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors, ízlés szerint
1 evőkanál szárított oregánó
frissen reszelt parmezán sajt a bucik tetejére
A készre nyújtott pizza tésztát kiterítem, 12 darabra
vágom és mindegyikre teszek 1-1 kiskanál pizza szószt, szelet szalámit, meg 1-1
mini mozzarella golyót. A tészta széleit összecsípem, összezárom, a keletkezett
bucit az illesztéssel lefele sütőpapíros tepsire teszem, majd megismétlem
ugyanazt mint a többi 11 tésztadarabbal. Az olvasztott vajat elkeverem a
zúzott fokhagymával, sóval, borssal és az oregánóval egy kis tálban, majd
kenőecsettel megkenem a keverékkel minden tésztabuci tetejét és a tetejére
reszelek parmezánt.
200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig (illetve addig, amíg már szépen pirul) sütöm, majd azonnal tálalom. Pizza szószt adok hozzá, lehet bele mártogatni.
Leveles tésztából is elkészítettem, talán még jobb, mint pizza tésztából!
200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig (illetve addig, amíg már szépen pirul) sütöm, majd azonnal tálalom. Pizza szószt adok hozzá, lehet bele mártogatni.
Leveles tésztából is elkészítettem, talán még jobb, mint pizza tésztából!
Vizuális típusúaknak itt a videó az elkészítésről.