2016. június 20.

Pimientos de Padrón, a „spanyol rulett”


Születésnapomra kaptam egyik kedves barátomtól egy ládányi Pimientos de Padrón paprikát, amiből világszerte az egyik legkedveltebb spanyol tapas készül.


A Pimientos de Padrón paprika ropogós, színe leginkább az érett  lime-ra hajaz, nagyjából 4-5 cm hosszú és íze intenzíven „zöld” és picit pikáns. Nagyjából minden tizedik csípős, ezért is hívják „spanyol rulettnek”, mert ránézésre nem lehet megállapítani, melyik az erős. A csípős egyedek sem veszettül csípősek, a Scoville skálán 500 és 2500 egység között mozognak. 


Többféleképpen készíthetjük: a legegyszerűbb füstölésig hevített öntöttvas serpenyőben, pici olíva (vagy más növényi) olajon, pár perc alatt, kevergetve addig sütni, míg kezd hólyagosodni a héja és elszíneződni a sütéstől. Van, aki bő olívaolajban süti, de kevés olajban sütve kevésbé lesz szottyos. Sütés után megszórják ízlés szerint tengeri sópehellyel és még forrón tálalják.
Előszeretettel grillezik faszénparázs felett, amitől még egy kis füstös ízt is kap. Van, hogy sütés/grillezés után felszúrják rozmaring ágakra, némi félkemény sajttal és olívabogyóval felváltva és kész az ízletes előétel, amiből pukkadásig lehet falatozni, mert abbahagyhatatlan.
Használják főzéshez is, mert igazán jól
passzol homárhoz, garnélarákhoz, kolbászhoz, sertéshúshoz, baromfihoz és még paradicsomos ételekhez is, de a legelterjedtebb tálalási módja mégis a tapas, a spanyol finger food. Népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy a spanyol Herbon-ban 1979-óta minden év augusztusában fesztivált szerveznek e népszerű, eredett védett paprikának.