2013. október 24.

Sonkába tekert, brie sajtos sült füge


Megrögzött piacra járó lévén amerre utam visz és alkalmam nyílik, meglátogatom a helyi piacot. Egy balatoni wellness kapcsán jártam a hévízi termelői piacon is, volt ott minden, mi szem-szájnak ingere, a kemencés kenyértől a mindenféle firleflancos házi pestoig, kívánatos sajtok, házi sütemények, pár zöldséges, szép cserepek és faedények, rengeteg régiség (megjegyzem volt közöttük kimondottan szép árú is). Csak az árak voltak rendesen elszállva, ahogy egy olyan turista látványossággá kinőtt helyen illik, amit egyre több, helyben letelepedett jómódú orosz látogat és – minden jel szerint – tart életben. Október végéhez közeledve meglepően sok helyen árultak fügét, ami ugye nem csak frissen, hanem sütve is igen finom. Sonkával, sajttal egyenesen mennyei. Fügeszezon zárónak emlékezetes.
Hozzávalók fejenként:
1 érett (lila) füge
1 szelet brie sajt
1 szelet érlelt, füstölt sonka
friss kakukkfű a tálaláshoz
A megmosott fügéket negyedelem, mindegyik negyedre teszek egy kis darab brie sajtot és betekerem egy lehelet vékony csík érlelt, füstölt sonkába.
Sütőtálba sorakoztatom a fügéket és 200 C-fokos sütőben sütöm pár percig, míg a sajt kicsit megolvad, a sonka picit megpirul. Tálaláskor egy pár levélke friss kakukkfű sokat dob az ízén.