2013. október 1.

Házi chips, lila krumpliból

A lila krumpli chips rozmaringgal és sült fokhagymával készült mártogatóssal az egyik kedvenc nasink. Kár, hogy nem tudok egyszerre ipari mennyiséget gyártani belőle, pedig bármennyi elfogyna…
A lila krumplit pár éve láttam első alkalommal a brüsszeli piacon, a Gare du Midi oldalában. Első reakcióm az volt, hogy „ilyen nincs is”, pedig de. 1-2 éve már itthon is kapható, idén nagy mázlim volt, a kiskőrösi piacon vesztegették potom 250.-Ft/kg áron, ami lássuk be, bőven „áron alul” van. Bár ha nem megyek ki a tanyára, és nem veszem meg a termelő egész termését, egész rokonsága bizonyára lila krumplit evett volna egész télen. De így mindenki jól járt, és én még boldog is vagyok, mert ennyi lila krumplim még nem volt a pincében. Remélem, kitart tavaszig.
Hozzávalók:
lila krumpli (perui lila fajta)
szőlőmag, vagy olívaolaj
só és frissen őrölt bors
pár ág friss rozmaring
pár gerezd fokhagyma
zsíros tejföl, vagy crème fraîche

Előmelegítem a sütőt 200 C-fokra. A lila krumplit alaposan megmosom és héjastól, uborkagyaluval vékony szeletekre vágom, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és vékonyan megkenem szőlőmag, vagy olívaolajjal. Megszórom sóval, frissen őrölt borssal, köré dobálom a héjas fokhagyma gerezdeket és a rozmaringot, majd  betolom a forró sütőbe 30-35 percre, közben egyszer megfordítom. Ha már aranybarna, kiveszem, tálba szedem a krumplit és elkészítem a mártogatóst: elkeverem a tejfölbe vagy crème fraîche-be a héjából kinyomkodott sült fokhagymát, meg a száráról leszedegetett, összeaprított rozmaring leveleket. Egy jó film, meg egy pohár fehérbor kell hozzá, hogy teljes legyen a boldogság.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.