2013. október 4.

Rántott hagymavirág


Hétvégi bulikaja. Olcsó és látványos. 
Hozzávalók:
nagyfejű vörös hagyma (válasszunk vaskos példányokat)
3-4 púpozott evőkanál liszt
1 mokkáskanál cayenne bors
1 teáskanál fűszerpaprika (én füstöltet használtam)
1/2 teáskanál szárított kakukkfű
1/2 teáskanál szárított oregánó
1/2 teáskanál őrölt római kömény
só és frissen őrölt fekete bors
2 nagy tojás
1 dl tej
olaj a sütéshez
a mártogatóshoz:
2 evőkanál majonéz
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál tejszínes tormakrém
só és frissen őrölt fekete bors

Összekeverem a mártogatós hozzávalóit és beteszem a hűtőbe, felhasználásig.
A hagymát megpucolom, bevagdosom, ügyelve, hogy alul ne vágjam át, majd leveleire bontom, hogy a panír tudjon mindenhová behatolni. Összekeverem a lisztet, a cayenne borsot, paprikát és a többi fűszert egy tálban. Elhabarom a tojást a tejjel. Az olajat felmelegítem egy akkora edényben, hogy ha beleteszem a hagymát, ellepje az olaj.
A hagymát egy mély tálba teszem vágott felével felfelé, és rászórom az összes fűszeres lisztet. A tálat lefedem egy tányérral, majd az egészet össze-vissza rázogatom, hogy a fűszeres liszt bevonjon minden hagyma „szirmot”. Kiveszem a hagymát, lerázom a felesleges lisztet, megforgatom a tojásos keverékbe, majd következik újra a fűszeres liszt. Lerázom a felesleget, és egy kanál segítségével óvatosan bele engedem a forró olajba a hagymát, a vágott oldalával lefelé. 3-4 percig sütöm, majd megfordítom és tovább sütöm, amíg aranyszínű nem lesz. Papírtörlővel bélelt tányérra szedem, hogy a felesleges olajat felszívja, majd pár perc múlva átteszem a tálaló tányérra . Sózom és a mártogatóssal kínálom.