2013. október 21.

Fűszeres, pácolt zöldbab


A szezon utolsó zöldbabjából, amit a piacon találtam.
A Baldaszti’s éttermében ettem egyszer, steak burgonyával együtt kísért egy isteni hamburgert . Amúgy eszembe nem jutott volna zöldbabot savanyítani, de jó!
Hozzávalók:
friss zöldbab (sárga, zöld, lila…)
1 liter felöntő léhez:
450 ml fehér borecet, vagy almaecet
450 ml víz
2 evőkanál cukor (lehet feleannyi nyírfacukor, vagy méz)
2 csapott evőkanál só
1 evőkanál chilipehely, vagy üvegenként 1 friss chili
2 evőkanál szemes bors

A zöldbabot megmosom, levágom a szár felőli végét (a másikat fölösleges, állítólag sok ízanyag van benne) és üveg(ek)be rendezem. Felöntöm hideg vízzel, majd leöntöm róla a vizet egy mérőedénybe, így azonnal ki is derül, mennyi felöntő levet kell készítenem. Ha kiszámoltam a mennyiségeket, összekeverem a felöntő lé hozzávalóit, felforralom és ráöntöm az üveg(ek)ben várakozó a zöldbabra.


Lezárom, és hagyom, hogy szoba hőmérsékletűre hűljön. 2-3 nap után már fogyasztható. Felbontás után hűtőszekrényben tárolom (talán egy hónapig eláll).