2013. október 17.

Kalotaszegi zelleres almaleves


Minap elővettem az Ízes Erdély szakácskönyvemet. Nem csak a receptek miatt, hanem mert csodálatos tájképek vannak benne, engem meg olyan honvágy fogott el a napokban, hogy meg sem állnék a Sestináig…de most menni nem tudok, így marad a képnézegetés, meg a főzés. A könyvben találtam a kalotaszegi zelleres almaleves receptjét, megfőztem, kicsit továbbgondolva, finomítva (ételízesítőt nem tettem bele :-) ). A lényeg nem veszett el, sőt.
Hozzávalók:
4 db zöld alma
fél citrom leve
kiskanálnyi méz
1 liter víz
2 szárzeller
1 tojás sárgája
1 dl tejföl
csipet, só
A meghámozott almát és a zellerszárat felaprítom, és citromos vízben roppanósra főzöm. Valamennyi almát félreteszek levesbetétnek, a levesbe keverem a tojássárgájával összekevert tejfölt, ízesítem csipet sóval, kiskanálnyi mézzel és a félretett alma kivételével az egészet leturmixolom. A félretett almával tálalom. Némi pirított dió is illene hozzá.