2013. augusztus 22.

Erdély, 2013

Képriport az idei legpihentetőbb, idegvasaldás, ránckisimító nyaralásunkról.


3-4 napra mentünk, végül 11 napot töltöttünk Erdélyben, a világ(om) közepén.
 Semmittevéssel (értsd: elnyúlva a nyugágyban, a tájban való gyönyörködéssel),


olvasással, sétákkal, 


nagy közös főzésekkel, tűz melletti, éjszakába nyúló beszélgetésekkel


és majdnem délig tartó nagy alvásokkal teltek a napok. Térerő-, és netmentesen.

Kihasználtam a helyi kemencét és sütöttem kenyeret (vert héjjal, mert az ismeretlen kemencében kicsit megégett az oldala), 


káposzta levélen sült, ahogy illik:


Dorka lányom kívánságára sütöttem hamburger zsemlét:


amibe friss zöldséget és parázs felett, rácson sütött jóféle marhahús pogácsát tettünk:



Majdnem minden nap lisztes (tésztás) lett a kezem, de nem bántam...


Készült jóféle házi pizza,


és calzone is:


Mindennap grilleztünk valamit (leggyakrabban mititei-t és flekkent, de többször pisztrángot is,ami fél órával korábban még vígan lubickolt).


 A bogrács is előkerült párszor...


ÉP főzött isteni finom malac csülök-köröm-farok pörköltet, a sok hús után én egy lecsót főztem, amit puliszkával ettünk.


Jártunk a Gyilkos tónál (40 éve semmi sem változott)


 de a partján árult kürtős kalács még mindig kötelező...


Hajnalanta gyönyörködtünk a ködben, (majd vissza feküdtünk)



délelőtt a víz csillogásában,


napközben a patakparton olvasgattam,


néha gyík állt modellt,


néha egy tapló gomba...


Öröm volt látni, hogy a domboldal zöld, nem olyan száraz, mint tavaly, volt a télen bőven hó, tavasszal sok eső. Nappal nem volt több 24 foknál, többször esett (édes délutáni alvásoknak megadva az alapzaját), éjjel hűvös volt, jól esett a takaró, meg az összebújás.


Hoztunk haza vadszedret, áfonyát, meg homoktövist (meg pastrama-t, juhsajtot, kecske telemea-t, meg ordát), de ezekről egy következő bejegyzésben.
Jó volt otthon, nagyon.