Ha már túl vagyunk a szezonban kötelező rókagomba levesen, rókagombás
csirkepaprikáson, a gombatokányon és tejfölös, nokedlis gombapaprikáson,
süthetjük akár pitébe is. Addig
élvezzük, míg van frissen, mert fagyasztva elveszti élvezeti értékét, nem úgy,
mint a vargánya.
Hozzávalók 4 főre:
15 dkg vékonyra szeletelt füstölt bacon
2 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
2 kis fej salotta hagyma
30 dkg rókagomba (vagy egyéb vadgomba)
1-2 gerezd fokhagyma
3 egész tojás + 1 fehérje
1 dl tejszín
kis csokor petrezselyem
só és frissen őrölt bors
200 g friss leveles tészta
1 tojás sárgája
A füstölt bacon szeletekkel kibélelek 4 db egyszemélyes pitetálat,
vagy 8 darab szuflé formát. Elkészítem a gombás tölteléket: a vaj-olívaolaj
keverékén megdinsztelem az aprított hagymát, hozzáadom a felcsíkozott rókagombát,
hozzáreszelem a fokhagymát, sózom, borsozom és hagyom, hogy a gomba levet
eresszen, majd megpuhuljon. Ha elfőtt a leve, hagyom hűlni, közben felverem a
tojásokat, belekeverem a tejszínt meg az aprított petrezselymet, sózom,
borsozom, majd összekeverem a dinsztelt gombával. Belekanalazom a tölteléket a
sütőformákba, és mindegyik tetejére teszek egy – a sütőforma méretére vágott –
leveles tészta korongot. A tetejét megkenem a felvert tojás sárgájával és betolom
a 220 fokos sütőbe 18-20 percre, illetve tűpróbáig. Ha a teteje nagyon
barnulna, alufóliával letakarom a sütési idő végéig. Langyosan tálalom.