2011. december 21.

Tésztavarázs, sósan és édesen


fotó:Martin Brigdale

Pite, tarte és mindennemű tészta imádó vagyok. Alapreceptben eddig a Szakácsok könyvében leírtak volt a fő csapás, de végre, megjelent magyarul is Michel Roux, 3 Michelin csillagos séf  
Tésztavarázs, sósan és édesen című alapműve.


Michel Roux tudása a klasszikus francia iskolában csiszolódott, több mint 30 évnyi tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezik a tésztakészítés terén, a szakmát 14 évesen kezdte francia mesterek keze alatt.

"A könyv megírásával az a célom, hogy átadhassam azokat a titkokat, amelyeket a tésztakészítésről ilyen fiatal korban magamba szívtam. Az évek során tudásom továbbfejlesztettem, és felfedeztem, hogy még mindig sokat kell tanulnom. Lehet, hogy sokan azt mondják, hogy erre a tudásra már nincs szükség az előregyártott tészták világában, de azok a tészták közelében sincsenek az igaziaknak, ráadásul a legtöbb szükségtelen adalékanyagokat tartalmaz - elég ha vetünk egy pillantást a csomagolásukon feltüntetett összetevőkre. " 

Nagy öröm számomra, hogy szemüveg nélkül is látom a szöveget, olvashatom a sok-sok könnyen elsajátítható receptet! A klasszikusokat a lehető legegyszerűbben mutatja be, Martin Brigdale gyönyörű fotóival illusztrálva . Minden fejezet egy meghatározott tésztafélére épül és ennek az alaptésztának az elkészítési technikáját lépésről lépésre mutatja be, fázisfotókkal. Lenyűgöző a sós és édes tészta receptek sokszínűsége, a hajtogatott és omlós fajtáktól a sós és édes pitékig és pástétomokig, briósokig, tarte-okig.

Karácsonyi ajándéknak kiváló kezdő konyhatündérektől a nagymamákig. Édesanyám lecsapott rá és 3 hete nála van, töviről-hegyire kiolvasta és szinte naponta felhív, hogy „tudtad, hogy ezt így kell csinálni?”. Nálam sem fog a könyvespolcon porosodni…