2011. december 11.

Sous vide bőrös malackaraj


Íme, az első ”recept”, ami konyhám új lakója, a Sous VideSupreme-el készült.
Vettem egy szép darab bőrös malackarajt, felszeleteltem és fűszereztem frissen őrölt borssal. Füstölésig hevített serpenyőben oldalanként 2-2 perc alatt kérgeztem (erre nyomatékosan felhívta a figyelmem mindegyik chéf, aki használ sous vide készüléket és akiktől tanácsot kértem) megvártam, míg teljesen kihűl, majd megszórtam friss kakukkfűvel. Adagonként vákuumoztam és 6 órán keresztül hőkezeltem 55,5 C fokon. 


Ezen a ponton kétféleképpen járhatunk el: vagy azonnal felhasználjuk, vagy hirtelen lehűtjük és vákuum zacskóstól tároljuk hűtőben, vagy fagyasztóban. Mivel nálunk épp ebédre készült, kivettem a vákuum zacskóból és forró serpenyőben 2-3 perc alatt kicsit átpirítottam a szeletek mindkét oldalát, pár kakukkfű ág társaságában, majd nagy szemű tengeri sóval sóztam. A végeredmény: szaftos, ízletes, tökéletes állagú malackaraj.  Még sok ilyet! :-)

Balzsamos sült cékla és paszternák püré volt a körete.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Vajon a vákuumzacskóból a 6 órás hőkezelés során mi minden oldódhat ki? Erzsike

Az amatőr hagyományörző írta...

Hogy jön ez össze az ortodox éneddel és a Saramura de peste, avagy pácolt sült hal-lal így a karácsonyi böjt idején?

Gabojsza írta...

Erzsike, a vákuumzacskó speciális anyagból, élelmiszer csomagolására és hőkezelésére lett kifejlesztve, hőálló, így nem oldódik ki belőle semmi, nem hogy 6, de 36 óra alatt sem...
Kedves amatőr hagyományőrző, sajnálom, ha kiábrándítalak, de nem tartom a karácsonyi böjtöt, függetlenül attól, hogy halat eszünk, esetlegesen pont azokon a napokon, amikor a böjtöt tartóknak "szabad"...:-)))

Az amatőr hagyományörző írta...

Semmi gond ,csak én komolyan vettem amikor azt írtad hogy ortodox vagy..?