2011. november 4.

Zöldfűszeres sóágyon sült barramundi


Igyekszem tartani a heti egy halnapot, mert a hal egészséges, finom és nem utolsó sorban nem egy kalóriabomba, így majdnem „ellensúlyozza” a heti egyszeri lelkiismeretfurdalás-mentes szalonnázásomat (múlt héten füstöltünk mangalica szalonnát, ne tudd meg, mennyire jó lett…:-)).

Üdvözítő újdonság, hogy egy magyar cég, a Jászkíséri Halas Kft honosította az egyik legfinomabb húsú ausztrál halfajtát, a barramundit. Végre van itthon is friss, alig szálkás, prémium kategóriás hal, megfizethető áron!


Hozzávalók:
1 barramundi (a képen látható példány majdnem másfél kg volt)
fél kg nagy szemű tengeri só
3 ág friss rozmaring
5 ág friss kakukkfű
kis csokornyi friss petrezselyem zöldje
fél citrom, szeletelve
só és frissen őrölt bors
3 ek olívaolaj
alufólia

A barramundit kizsigerelem és lepikkelyezem (vagy megkérem erre a műveletre a halárust). Folyó víz alatt alaposan leöblítem, konyhai papírtörlővel megszárítom, kívül-belül sózom-borsozom, majd megtömöm a hasát friss rozmaring és kakukkfű ággal, petrezselyem zölddel és felezett citrom szeletekkel.
A legnagyobb serpenyőmben felforrósítok 3 ek olívaolajat és mindkét oldalán 3-3perc alatt ropogósra sütöm a barramundi bőrét.
Egy akkora tepsibe, amibe belefér az egész hal, beleszórom és elterítem a nagy szemű tengeri sót, ezzel „ágyat vetve” a halnak, ráhelyezem a friss rozmaring és kakukkfű ágakat, majd ráfektetem a megtömött hasú, elősütött halat. A tepsit befedem alufóliával és betolom 30 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe. Az eredmény a képen látható: elképesztően szaftos, nagyon ízletes, finom, sült hal, amit egy villával és két mozdulattal ki lehet filézni.
Tepsis krumplival, és friss, zöld salátával ettük, ízlett mindenkinek! Végre egy itthon termesztett hal, ami nem pocsolya ízű, és nincs tele szálkákkal. Barramundi, szeretlek.