2011. november 4.

Zöldfűszeres sóágyon sült barramundi


Igyekszem tartani a heti egy halnapot, mert a hal egészséges, finom és nem utolsó sorban nem egy kalóriabomba, így majdnem „ellensúlyozza” a heti egyszeri lelkiismeretfurdalás-mentes szalonnázásomat (múlt héten füstöltünk mangalica szalonnát, ne tudd meg, mennyire jó lett…:-)).

Üdvözítő újdonság, hogy egy magyar cég, a Jászkíséri Halas Kft honosította az egyik legfinomabb húsú ausztrál halfajtát, a barramundit. Végre van itthon is friss, alig szálkás, prémium kategóriás hal, megfizethető áron!


Hozzávalók:
1 barramundi (a képen látható példány majdnem másfél kg volt)
fél kg nagy szemű tengeri só
3 ág friss rozmaring
5 ág friss kakukkfű
kis csokornyi friss petrezselyem zöldje
fél citrom, szeletelve
só és frissen őrölt bors
3 ek olívaolaj
alufólia

A barramundit kizsigerelem és lepikkelyezem (vagy megkérem erre a műveletre a halárust). Folyó víz alatt alaposan leöblítem, konyhai papírtörlővel megszárítom, kívül-belül sózom-borsozom, majd megtömöm a hasát friss rozmaring és kakukkfű ággal, petrezselyem zölddel és felezett citrom szeletekkel.
A legnagyobb serpenyőmben felforrósítok 3 ek olívaolajat és mindkét oldalán 3-3perc alatt ropogósra sütöm a barramundi bőrét.
Egy akkora tepsibe, amibe belefér az egész hal, beleszórom és elterítem a nagy szemű tengeri sót, ezzel „ágyat vetve” a halnak, ráhelyezem a friss rozmaring és kakukkfű ágakat, majd ráfektetem a megtömött hasú, elősütött halat. A tepsit befedem alufóliával és betolom 30 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe. Az eredmény a képen látható: elképesztően szaftos, nagyon ízletes, finom, sült hal, amit egy villával és két mozdulattal ki lehet filézni.
Tepsis krumplival, és friss, zöld salátával ettük, ízlett mindenkinek! Végre egy itthon termesztett hal, ami nem pocsolya ízű, és nincs tele szálkákkal. Barramundi, szeretlek.


6 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Ígéretes ez a barramundi. Szívesen megkóstolnám, s elkészíteném, s akár még a versenyre is beneveznék. DE! Ahogy oceancowboynál is írtam, a multi, ahol én vásárolok, nem tartja ezt a halat. Ma éppen élő pontyot és afrikai harcsát akcióztak, de barramundinak hírmagja sem volt.Gondolom, valamelyik piacon akadtál rá.

Gabojsza írta...

METRO beszerzés volt...

Roza írta...

Én pedig azt sajnálom, hogy ez a barramundi bizony, elég drága egy hal. Éppen ma néztünk utána a neten.
De az ételed az biztosan finom volt:)

Altair írta...

Pesten van egy Kék tulipán nevű cég (IX. ker. Viola utca, nem tudom a számát, mert én direktben ballagtam be), ami ilyesmiket árul - igaz mélyfagyasztva, de bármit meg tudnak hozni. Érdemes őket keresni, mert nagyon kedvesek, sok különlegességet árulnak (nagykerek, de 5 kg őzcombot már behoznak a benti fagyasztójukba, ha biztos a megrendelés).

De nem reklámozni jöttem, hanem azért, mert meg akartam dicsérni a a receptet és a képeket. Tiszta éhes lettem. Szerintem egyébként biztosan finom lehet olcsóbb halból is. :o)

Gabojsza írta...

Altair, köszönöm:-)
Roza, én a megfizethető kategóriába sorolnám. Jóval olcsóbb mint pld. a lazac, vagy a vajhal. Nem utolsó sorban finom és hazai termék:-)

Foodafok írta...

Nagyon jó megismerni az ilyen újdonságokat.