2011. november 28.

Olajbogyós marhanyelv (Limba cu masline)



Majdnem vadas mártás, de mégsem. Attól sokkal gazdagabb, izgalmasabb. Imádom! Leginkább akkor készül, ha nővéremék meglátogatnak, olyankor a sógorom szokta készíteni.

Hozzávalók:
1 marhanyelv
2 nagy fej hagyma
1-2 szál angol zeller
2 sárgarépa
2+2 babérlevél
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
20 dkg olajbogyó (kalamata)

A nyelvet hideg vízben felteszem főni, ha felforrt, hagyom pár percig, majd leöntöm róla a vizet, leöblítem és újra felteszem főni egy fej hagymával, a felaprított sárgarépával és angol zellerrel, babérral, sóval, borssal. Lassú tűzön puhára főzöm, ha kész, kiveszem a főzőléből, még forrón lehúzom a külső, fehér réteget róla, és félcenti vastagra felszeletelem. A főzőlevet leszűröm, félreteszem, a babért kidobom belőle, a főtt zöldséget botmixerrel pürésítem és felhasználom a mártáshoz.
Kevés olívaolajon megdinsztelem a felaprított második fej hagymát, ráöntöm a paradicsomlevet, hozzáadom a zöldségpürét, két babér levelet és az olívabogyót, beleteszem a felszeletelt nyelvet, adok hozzá 2-3 merőkanálnyit a nyelv főző levéből, sózom, borsozom és néha megkevergetve, hagyom még fél órát lassú tűzön rotyogni, közben szépen besűrűsödik a mártás. Főtt tésztával (spagetti), vagy friss kenyérrel tálalom.