2021. április 29.

Spenótos-ricottás pite gombával és paradicsommal

 

Az egyik legkedvesebb blogolvasómtól kaptam ajándékba egy kivehető aljú piteformát. Évek óta vágytam egy ilyen téglalap alakúra, de ami eddig utamba akadt vagy túl nagy volt, vagy nem volt kivehető az alja, ami nem utolsó szempont, ha szépen, azaz egyben szeretnénk kioperálni a formából a pitét. Amint megkaptam, azonnal ki kellett próbálnom! A hűtőm tartalma adta a tölteléket, a tésztába vaj helyett kacsazsírt használtam, de legközelebb vajjal sütöm, mert kissé morzsálódott.

Hozzávalók egy 34X 11 cm-es piteformához:
200 g liszt (nálam teljes kiőrlésű)
100 g hideg vaj (nálam kacsazsír, de jobb lesz vajjal)
1 tojás sárgája
2-3 evőkanál hideg víz
csipet só

A töltelékhez:
2 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
250 g ricotta
4 jégkockányi fagyasztott spenót
2 tojás + 1 fehérje
2-3 gerezd fokhagyma
pár szem koktélparadicsom
2 db portobello gomba
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió

A tészta hozzávalóit késes robotgépben összedolgozom, majd 25-30 percre, konyhai frissentartó fóliába csomagolva a fagyasztóba teszem. Az omlós tésztát 2 sütőpapír között téglalap alakúra nyújtom, és kibélelem vele a piteformám alját és oldalát. Villával megszurkálom, teszek rá egy sütőpapírt, megtöltöm a vaksütéshez használt sárgaborsóval (nem áldoztam drága, agyag sütőgolyókra) és 20 percig vakon elősütöm.

Közben egy serpenyőben felmelegítem az olajat és megfonnyasztom rajta az aprított hagymát. Hozzáadom a spenótot, a zúzott fokhagymát és néha megkeverve 8-10 percig párolom. Lehúzom a tűzről és hagyom picit hűlni.

A tojásokat felverem, belekeverem a ricottát, ízesítem sóval, borssal, reszelek bele szerecsendiót, majd hozzákeverem a spenótot is. Egyenletesen elosztom a masszát az elősütött tésztán, díszítem a szeletelt portobello gombával és koktélparadicsommal, majd betolom a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Kb. 35-40 percig sütöm (amíg aranysárga nem lesz). Hűlni hagyom, majd szeletekre vágva tálalom.

A gombáért köszönet a CHEF gombának!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz