Kissé elfogult vagyok a lillafüredi pisztránggal kapcsolatban, mert számomra ez a legjobb hal a világon. Az utóbbi időben egyre kevesebb húst eszem, a halat és tengeri herkentyűt beleértve, kivéve a lillafüredi pisztrángot, amit ha egy mód van rá, Lillafüreden szeretek elfogyasztani.
Ha már elautózunk háromszáz-egynéhány kilométerre, ott is szoktunk aludni, a megérkezés
napján pedig a pisztrángtelep Erdei Halsütödéjében kezdünk, ahol elcsipegetünk
egy-két sült pisztrángot „a fülétől a farkáig”, különösen kiélvezve a ropogósra
sült uszonyait és farkát, de a hal fejét is "kezelésbe veszem" (a pofahús
a legjobb falat!). A sült pisztráng mellé elmaradhatatlan a sült krumpli,
fokhagymás öntettel és kovászos uborkával, amit én – mivel január óta nem iszom
alkoholt - egy kancsó forrásvízzel szoktam leöblíteni, ÉP meg jó hideg sörrel,
vagy fröccsel. Évről-évre jobb a borválaszték az Erdei Halsütödében is, egész
korrekt borokat lehet 2 dl-s üvegekben venni, így ha valaki csak egy pohár
borra, vagy egy fröccsre vágyik, nem kell megvennie egy nagy palack bort.
Már szokásommá vált, hogy végezve az étellel, lenyelve az utolsó korty forrásvizet mélyet szippantsak a friss bükki levegőből, becsukjam a szemem, hallgassam a patak zúgást és azt kívánjam, ha véget ér a világ, egy ilyen pillanatban érjen véget.
Ötkor zárnak, így fájó szívvel, és teli hassal vissza szoktunk indulni a faluba… van, hogy kocsival, van, hogy gyalog… ha úgy alakul, még körbesétáljuk a Hámori tavat, vagy ha ahhoz már késő lenne, sétálunk egyet a függőkertben, és ücsörgünk pár percet a vízesés alsó teraszán (az Anna barlang bejáratánál), hallgatva a lezúduló vizet.
Másnap reggel nem szoktunk sietni a keléssel, reggelire épp csak pár falatot
eszünk, hogy éhesen érkezzünk a délben nyitó étterembe, ahová – főleg hétvégén,
vagy ünnepnapon – érdemes előre asztalt foglalni. A beltér is nagyon hangulatos, de a
fedett (és szükség esetén fűtött) teraszuk a kedvencem, a plafonról lelógó élő
broméliákkal és orchideákkal, a pazar kilátással, kényelmes székekkel és
tízpontos kiszolgálással. Mintha haza érkeztem volna.
A pandémiás időszak minden nehézségét túlélve nyitottak újra, izgalmas tavaszi
étlappal (apropó étlap: az új étlapon szereplő QR kódokba az ételek fotóit
rejtették, ezzel is megkönnyítve a választást). Mivel csak ketten voltunk, nem
tudtuk az új étlap minden fogását végigenni, de amit választottunk,
egytől-egyig ugyanazt a kifogástalan minőséget és ízélményt hozta, mint tavalyi
látogatásainkon.
Örömmel nyugtáztam, hogy újra van haltöpörtyű az étlapon, mert ez életem legjobb haltöpörtyűje. Nemrég az érsekcsanádi Rév csárdában is ettünk haltöpörtyűt, de az én ízlésemnek az túl zsíros volt. A lillafüredi „A” nagybetűs haltöpörtyű! Kívül kellően ropogós, belül kellően szaftos és nem túl zsíros, tiszta, jó ízű pontyból (amit pár hétig a pisztrángtelepen tartanak, így ha iszap ízű is volt eredetileg, a Garadna vizében lubickoló pontyok húsa szépen kitisztul és igazán jóízű lesz). Olyan házi paradicsomlekvár kísérte, hogy elmorzsoltam néhány könnycseppet a gyönyörűségtől és diéta ide, vagy oda, ettem az egyre jobb kovászos kenyerükből is, amire még az előételnek kért haltöpörtyű előtt kentem az isteni füstölt pisztráng krémből, amit a konyha üdvözleteként kaptunk.
ÉP hidegen füstölt pisztrángtatárt kért, konfitált tojással. A tápióka-ropogós jópofa, kellemes textúra váltás a füstölt pisztráng és krémes konfitált sárgája mellett, és ezen az élőételen is, meg a ropogós kacsacomb salátán is az étterem fűszerkertjében termett ehető virágok színesítik a fogást.
A levest kihagytuk (majd legközelebb!), főételnek én a „Horogra akadva” nevű fogást kértem, mely mentás karalábékrémre fektetett szivárványos pisztrángfilé, grillezett zöldségekkel, tintahal tintájával festett tésztából készült horoggal, meg a part kavicsait szimbolizáló szürke morzsával volt körítve és díszítve. Mennyi munka és ötletesség van ezen a tányéron! A grillezett zöldségek: póréhagyma, cukkini, pagoda karfiol, zöldbab, karalábé, mind-mind tökéletesen ress állagúak, és ízesek a grill lapon kapott pörkanyagtól… a hal ropogós bőre külön élmény!
ÉP erdei gombás pisztrángot evett, burgonyafánkkal, meg savanyított (fermentált) gombákkal, és hasonló elismeréssel nyilatkozott róla.
A desszertekbe csak belekóstoltam (ÉP nagy örömére), mert sajnos egyik sem volt cukormentes. A tejcsokoládés mogyorómousse tonkababbal finom, könnyű csokimousse, a bazsalikomos citrom tarte üde, könnyű, kellően savanykás és épp elég bazsalikomos, bármelyik menő cukrászdában megállná a helyét! A desszertek is helyben készülnek, csak úgy, mint a gyönyörű torták, amiket egy-egy születésnapot, vagy egyéb családi-baráti rendezvényt ott ünneplő társaság meg tud előre rendelni (tavaly még nem volt ilyen lehetőség… ott ünnepeltük a családdal a szülinapom, és szerintem nekem volt a legmenőbb szülinapi tortám: egy hatalmas adag az imádott haltöpörtyűmből, ami épp nem volt étlapon, de a kedvemért elkészítették J )
A Black Sheep kávé (amire azóta Gyulán is rátaláltunk) még mindig tízpontos, a borválasztékot az ételekhez igazították, mindegyik fogáshoz tudnak hozzáillő bort ajánlani.
Jófajta kézműves söröket is ihatunk, és az újranyitás izgalmas koktélválasztékot is hozott. Az alkoholt kerülők továbbra is olthatják szomjukat üdítő házi limonádékkal, na meg az utánozhatatlan Margit forrásvízzel, amivel egyszerűen nem lehet betelni, annyira jó!
És ha már ott voltunk, hoztunk haza is (mint mindig) az isteni füstölt pisztrángból, mely hónapokig eláll a hűtőben és magában is élmény, de leggyakrabban krémnek elkészítve végzi, zöldséghasábokkal mártogatva, vagy kenyérre kenve.
Menjetek Lillafüredre, egyetek lillafüredi pisztrángot az Erdei Halsütödében, meg
a Vendéglő a Pisztrángoshoz étteremben. Nem fogjátok megbánni!
Vendéglő
a Pisztrángoshoz
Telefon, asztalfoglalás: +36 46 445-191
Az étterem weblapja, facebook és instagram oldala
3517 Miskolc III. ker.
Újmassa 01177/1 hrsz.
GPS: +48°06'54.7", +20°35'11.4