2021. június 6.

Könyvajánló: Gennaro Contaldo – Pasta perfetto!

Még a pandémia előtt, egy késő októberi vasárnap délután ültem Genova egyik „titkos” strandjának egy szegletében és napozás közben hallgattam, ahogy a közvetlen közelemben egy nagyjából korombeli helyi társaság tagjai olaszos vehemenciával azon vitatkoztak, hogy kell készíteni az igazán jó paradicsomszószos spaghettit. Szinte vérre menő vita folyt még a tészta főzéséről is. Akkor jöttem rá, hogy az olaszoknál a tészta nem csupán egy évszázados hagyományos étel, hanem életmód, az étkezés quintesszenciája, ami nélkül egyetlen ebéd, vagy vacsora sem teljes, függetlenül attól, hogy éppen egy gyors paradicsomszószos spaghetti, vagy egy több órán keresztül készülő bonyolult, töltött, főtt vagy sült változat kerül a tányérra. 

A tésztát mindenki szereti. Pont ebben rejlik a szépsége és mára világot meghódító népszerűsége is. Egy tésztát lehet pofonegyszerűen, vagy bonyolultan is elkészíteni, függetlenül attól, hogy olcsóbb vagy drágább változatot tervezünk asztalra tenni.

Gennaro Contaldo – aki szerint a tészta örömére nincs korlátozás - a Pasta Perfetto! nemrég megjelent könyvében több mint 100 receptet mutat be friss, szárított, töltött és rakott-sült tésztával, variálható alapreceptekkel, jó tanácsokkal a tökéletes tésztafőzéstől a pesto és egyéb mártások készítéséig, a különböző tészta-szósz párosításokig.
A házi tészta készítése sem ördöngösség, csak jó liszt, víz (esetleg tojás) meg némi idő kell hozzá és Gennaro könyve ebben is segítségünkre van, ha rászánjuk magunkat.

Nagy örömömre az ételek nevei olaszul is olvashatók, ami segítséget nyújthat, ha végre megnyílnak a határok és egy olasz trattoriában kell majd eldöntenünk, milyen tésztaételt is rendeljünk.

Gennaro Contaldo – Pasta perfetto!
HVG Könyvek Kiadó
2020.
176 oldal
5 900 Ft