2021. június 7.

Fűszeres morzsás karaj

Még Pünkösd vasárnap került a tányérunkra ez az egyszerű, mégis különleges fogás.

Hozzávalók 4 adaghoz:
800 g csont nélküli karaj
2 evőkanál mustár
1 csésze panko morzsa*
1 ág friss rozmaring
1 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
2-3 evőkanál őrölt pisztácia
50 g reszelt parmezán
só, és frissen őrölt bors

Elkészítem a fűszeres morzsát: a rozmaring leveleket lehúzom a száráról és felaprítom. Az aprított rozmaringot belekeverem a panko morzsába az őrölt pisztáciával és parmezánnal együtt. Belereszelem a fokhagymát, borsozom, majd annyi olívaolajat adok hozzá, hogy a morzsa nedves homok állagú legyen.
A karajt lehártyázom, sózom, borsozom és kevés olívaolajon minden oldalát körbepirítom. Bekenem mustárral és bevonom a fűszeres morzsával, majd 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, míg a maghőmérséklete el nem éri a 72 fokot (az igazán szaftos végeredmény érdekében ezt érdemes húshőmérővel mérni). Kiveszem a sütőből, letakarva pihentetem 10 percet, majd ujjnyi vastagra szeletelem. Parmezános krumplipürével és sült karfiollal tálalom.

Igazán jól illik hozzá egy pohár Törley Chardonnay Brut palackos erjesztésű pezsgő.

 *A panko morzsa a japánok szilánkos kenyérmorzsája, állaga és sütési tulajdonsága eltér a nálunk megszokott panírmorzsáétól. Sokkal ropogósabb lesz a „bunda” és nem szívja meg magát zsiradékkal sülés közben. Kapható készen, de házilag is könnyedén elkészíthető, ha van egy késes aprítónk és pár szelet szikkadt fehér kenyerünk: a kenyér szeleteket megszabadítjuk a héjától, késes robotgéppel felaprítjuk és tálcán megszárítjuk az így keletkezett panírmorzsát.