2021. június 8.

Spárga és lencse posírozott tojással, meg egy könyvajánló

 


Az utóbbi években előtérbe került a vegetáriánus és a vegán étrend, de azoknak, akik nem szeretnének örökre lemondani a hús, és halfogyasztásról ideális megoldás a flexitáriánus étrendet követni (mely neve a flexibilis és a vegetáriánus szavak összeolvadásából jött létre). Dawn Jackson Blatner dietetikus, az étrend megalkotója nemcsak azt tartotta szem előtt, hogy mi magunk fittebbek legyünk, hanem azt is, hogy tegyünk egy lépést a zöldebb jövő felé. 

A flexitáriánus étrend előtérbe helyezi a természetes eredetű növényi fehérjeforrásokat, de lehetőséget ad az állati eredetű alapanyagok mértékletes fogyasztására is. Egy jól összeállított, kiegyensúlyozott flexitáriánus étrend hozzájárulhat a testsúly optimalizálásához, valamint egyes krónikus betegségek, mint pl. a szív- és érrendszeri-, egyes daganatos és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.  Ez az étrend - ahogy a nevéből is kiderül - nem szigorú szabályokon alapul, sokkal inkább egy életmódnak tekinthető, mint pusztán egy diétának. Elsősorban nem arra ad iránymutatást, hogy mit ne együnk, hanem arra, hogy miből fogyasszunk többet. A flexitáriánus étrend ideális a gasztronómia szerelmeseinek is, mert a lehető legkülönfélébb alapanyagokat engedi és ajánlja.

Alapelve, hogy elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonákat fogyasszunk, a fehérjebevitel terén pedig helyezzük át a hangsúlyt az állati eredetű fehérjékről a növényi eredetűekre. Legyünk rugalmasak! Alkalmanként fogyaszthatunk húst és egyéb állati eredetű termékeket, de kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, és korlátozzuk a hozzáadott cukor-bevitelünket, ugyanakkor ennél az étrendnél is fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen, és biztosítsa szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat.

Blatner három kategóriára bontotta az étrend követőit: kezdőkre, haladókra és profikra. A kezdőknek heti két, a haladóknak három-négy, a profiknak pedig öt húsmentes napot kell tartaniuk. Én még kezdő flexitáriánus vagyok, de mivel egyre kevesebb húst kívánok, a heti két húsmentes napot könnyedén tudom tartani, főleg ilyenkor, mikor a piac már roskadozik a friss zöldségektől, gyümölcsöktől.

A HVG Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg nemrég egy Flexitáriánus étrend szakácskönyv, tele jobbnál-jobb receptekkel és ötletekkel azoknak, akik ezt az étrendet kívánják követni. Ebből a könyvből készítettem mai ebédem: spárgát és lencsét posírozott tojással. A posírozott tojásból kicsorduló sárgája gazdag mártássá változott a sült spárgán és ízes lencsén.

Hozzávalók 4 adaghoz:
kb. fél kg zöld spárga
2 evőkanál olaj
só, és frissen őrölt fekete bors
2,5 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál dijoni mustár
negyed teáskanál aprított kakukkfű
negyed teáskanál fehérborecet
400 g főtt lencse
4 nagy tojás
a tálaláshoz snidlingvirág (opcionális)

A spárga fás végeit lepattintom. A megmosott spárgát egy rétegben tepsire fektetem, meglocsolom egy evőkanál olívaolajjal, sózom, tekerek rá borsot és 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm (nem baj, ha picit ress marad). Amíg sül a spárga, elkészítem az öntetet: habverővel elkeverem a vörösborecetet, dijoni mustárt, kakukkfüvet és maradék olajat. Ha már egynemű, belekeverem a főtt lencsét, hogy legyen ideje magába szívni az ízeket.

A posírozott tojáshoz egy lábasba öntök 4 ujjnyi vizet, felforralom, majd takarékra veszem alatta a hőforrást, hogy ne forrjon, csak gyöngyözzön. Belekeverem a fehérborecetet, majd egyenként kis tálba ütöm fel a tojásokat, abból csúsztatom a gyöngyöző vízbe és 3 percig főzöm őket. Szűrőkanállal kiemelem és papírtörlőn leitatom róluk a nedvességet.
Tálaláskor a tányérokra teszem a spárgát, arra a fűszeres, ízes lencsét, majd mindegyiket megkoronázom egy-egy posírozott tojással. Tekerek rá borsot, és azonnal tálalom, snidling virággal díszítve.
 

Flexitáriánus étrend
HVG Könyvek Kiadó
2020.
256 oldal
5 900 Ft