Az utóbbi években előtérbe került a vegetáriánus és a vegán étrend, de azoknak, akik nem szeretnének örökre lemondani a hús, és halfogyasztásról ideális megoldás a flexitáriánus étrendet követni (mely neve a flexibilis és a vegetáriánus szavak összeolvadásából jött létre). Dawn Jackson Blatner dietetikus, az étrend megalkotója nemcsak azt tartotta szem előtt, hogy mi magunk fittebbek legyünk, hanem azt is, hogy tegyünk egy lépést a zöldebb jövő felé.
A
flexitáriánus étrend előtérbe helyezi a természetes eredetű növényi
fehérjeforrásokat, de lehetőséget ad az állati eredetű alapanyagok mértékletes
fogyasztására is. Egy jól összeállított, kiegyensúlyozott flexitáriánus étrend
hozzájárulhat a testsúly optimalizálásához, valamint egyes krónikus betegségek,
mint pl. a szív- és érrendszeri-, egyes daganatos és a 2-es típusú
cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. Ez az étrend - ahogy a nevéből is kiderül -
nem szigorú szabályokon alapul, sokkal inkább egy életmódnak tekinthető, mint
pusztán egy diétának. Elsősorban nem arra ad iránymutatást, hogy mit ne együnk,
hanem arra, hogy miből fogyasszunk többet. A flexitáriánus étrend ideális a
gasztronómia szerelmeseinek is, mert a lehető legkülönfélébb alapanyagokat
engedi és ajánlja.
Alapelve, hogy elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonákat fogyasszunk, a fehérjebevitel terén pedig helyezzük át a hangsúlyt az állati eredetű fehérjékről a növényi eredetűekre. Legyünk rugalmasak! Alkalmanként fogyaszthatunk húst és egyéb állati eredetű termékeket, de kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, és korlátozzuk a hozzáadott cukor-bevitelünket, ugyanakkor ennél az étrendnél is fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen, és biztosítsa szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat.
Blatner három kategóriára bontotta az étrend követőit: kezdőkre, haladókra és profikra. A kezdőknek heti két, a haladóknak három-négy, a profiknak pedig öt húsmentes napot kell tartaniuk. Én még kezdő flexitáriánus vagyok, de mivel egyre kevesebb húst kívánok, a heti két húsmentes napot könnyedén tudom tartani, főleg ilyenkor, mikor a piac már roskadozik a friss zöldségektől, gyümölcsöktől.
A HVG Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg nemrég egy Flexitáriánus étrend szakácskönyv, tele jobbnál-jobb receptekkel és ötletekkel azoknak, akik ezt az
étrendet kívánják követni. Ebből a könyvből készítettem mai ebédem: spárgát és
lencsét posírozott tojással. A posírozott tojásból kicsorduló sárgája gazdag
mártássá változott a sült spárgán és ízes lencsén.
Hozzávalók 4 adaghoz:
kb. fél kg zöld spárga
2
evőkanál olaj
só,
és frissen őrölt fekete bors
2,5 evőkanál vörösborecet
1
evőkanál dijoni mustár
negyed
teáskanál aprított kakukkfű
negyed teáskanál fehérborecet
400 g főtt lencse
4 nagy tojás
a tálaláshoz snidlingvirág (opcionális)
A spárga fás végeit lepattintom. A megmosott spárgát egy rétegben tepsire
fektetem, meglocsolom egy evőkanál olívaolajjal, sózom, tekerek rá borsot és
180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm (nem baj, ha picit
ress marad). Amíg sül a spárga, elkészítem az öntetet: habverővel elkeverem a
vörösborecetet, dijoni mustárt, kakukkfüvet és maradék olajat. Ha már egynemű,
belekeverem a főtt lencsét, hogy legyen ideje magába szívni az ízeket.
A posírozott tojáshoz egy lábasba öntök 4 ujjnyi vizet, felforralom, majd
takarékra veszem alatta a hőforrást, hogy ne forrjon, csak gyöngyözzön.
Belekeverem a fehérborecetet, majd egyenként kis tálba ütöm fel a tojásokat,
abból csúsztatom a gyöngyöző vízbe és 3 percig főzöm őket. Szűrőkanállal kiemelem
és papírtörlőn leitatom róluk a nedvességet.
Tálaláskor a tányérokra teszem a spárgát, arra a fűszeres, ízes lencsét, majd
mindegyiket megkoronázom egy-egy posírozott tojással. Tekerek rá borsot, és
azonnal tálalom, snidling virággal díszítve.
Flexitáriánus
étrend
HVG Könyvek Kiadó
2020.
256 oldal
5 900 Ft