2021. június 11.

Epres kecskesajtkrém és egy könyvajánló: Vida Kata – Idei, hazai, zöld



Évek óta nem ettem annyi epret, mint idén. Olyan aromásak, illatosak és édesek, hogy nem tudunk velük betelni. Egy helyi termelőtől veszem, és esszük magában, használom desszertbe (pld. pohárkrémhez), salátába, vagy reggelire, mint az alábbi ellenállhatatlan szendvicsben, aminek a receptjére egy nemrég megjelent könyvben leltem rá.

A HVG Könyvek Kiadó gondozásában megjelent Idei, hazai, zöld  könyv írója - Vida Kata - főállásban pszichológus. Babramegy blogját nyolc éve indította el, 2020 nyarától a 444.hu egyetlen gasztrobloggere. Rovatot vezet a Street Kitchen magazinban, és nagy sikerű közel-keleti, grúz, zsidó lakáséttermeket visz. A most megjelent könyvében 48 szezonális,  vegetáriánus és többségében vegán zöldségkrém és snack receptjét osztja meg az olvasókkal, bizonyítva, hogy hazai alapanyagokból is könnyű színes és változatos fogásokat készíteni azok számára is, akik nem esznek húst (és nem csak azoknak).
A diós céklakrém, a kéksajtos cukkini, a currys sárgarépakrém mellől elmaradhatatlan – nagyrészt gluténmentes – snackek ideálisak a különféle diétát tartók számára is. Az inspiráló  recepteken kívül hasznos tippeket kapunk a zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez is.

A könyvben bemutatott zöldségkrémek nem csak egészségesek, de nagyon finomak is, többet közülük már ki is próbáltam. De vissza a mennyei reggelimhez, amit annyi változtatással készítettem el, hogy citromfű helyett tárkonnyal fűszereztem:

Hozzávalók:
300 g eper
2 ek cukor (én kihagytam)
csipet só
2 evőkanál balzsamecet
1 marék citromfű, felaprítva (nálam friss tárkony)
100 g érett, lágy kecskesajt
100 ml minimum 20%zsírtartalmú tejszín (NEM főzőtejszín!)
1 marék kakukkfű, felaprítva
4-5 levél bazsalikom, felaprítva
só és frissen őrölt bors
bagett (kenyér), felszeletelve
1 gerezd fokhagyma

Az epret megmosom, kicsumázom, feldarabolom és egy edényben egy csipet sóval, (meg annak aki tesz bele: cukorral) felteszem főni. Mikor már bugyogni kezd, hozzáadom a balzsamecetet és kis lángon forralom 3 percig. Leveszem a tűzről, majd hozzákeverem a citromfüvet (nálam a tárkonyt).
Aprítógépben összeturmixolom a kecskesajtkrémet a tejszínnel (annyira finom volt a kecskesajtkrémem, hogy nem tettem bele a kakukkfűvet és bazsalikomot), tekerek bele borsot, és ha szükséges, sózom.
A kenyérszeleteket (vagy bagettet) megpirítom, bedörzsölöm a fokhagyma gerezddel, rákanalazom a kecskesajtkrémet és az epret (amit friss, aprított tárkonnyal is megspékelek).

 

Vida Kata – Idei, hazai, zöld
Könyvek Kiadó
2020.
228 oldal
4 500 Ft