Évek
óta nem ettem annyi epret, mint idén. Olyan aromásak, illatosak és édesek, hogy
nem tudunk velük betelni. Egy helyi termelőtől veszem, és esszük magában,
használom desszertbe (pld. pohárkrémhez), salátába, vagy reggelire, mint az
alábbi ellenállhatatlan szendvicsben, aminek a receptjére egy nemrég megjelent
könyvben leltem rá.
A
HVG Könyvek Kiadó gondozásában
megjelent Idei, hazai, zöld könyv
írója - Vida Kata - főállásban pszichológus. Babramegy
blogját nyolc éve indította el, 2020 nyarától a 444.hu egyetlen
gasztrobloggere. Rovatot vezet a Street Kitchen magazinban, és nagy sikerű
közel-keleti, grúz, zsidó lakáséttermeket visz. A most megjelent könyvében 48
szezonális, vegetáriánus és többségében
vegán zöldségkrém és snack receptjét osztja meg az olvasókkal, bizonyítva, hogy
hazai alapanyagokból is könnyű színes és változatos fogásokat készíteni azok
számára is, akik nem esznek húst (és nem csak azoknak).
A diós céklakrém, a kéksajtos cukkini, a currys sárgarépakrém mellől
elmaradhatatlan – nagyrészt gluténmentes – snackek ideálisak a különféle diétát
tartók számára is. Az inspiráló recepteken kívül hasznos tippeket kapunk a
zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez is.
A
könyvben bemutatott zöldségkrémek nem csak egészségesek, de nagyon finomak is,
többet közülük már ki is próbáltam. De vissza a mennyei reggelimhez, amit annyi
változtatással készítettem el, hogy citromfű helyett tárkonnyal fűszereztem:
Hozzávalók:
300 g eper
2
ek cukor (én kihagytam)
csipet
só
2
evőkanál balzsamecet
1
marék citromfű, felaprítva (nálam friss tárkony)
100
g érett, lágy kecskesajt
100
ml minimum 20%zsírtartalmú tejszín (NEM főzőtejszín!)
1
marék kakukkfű, felaprítva
4-5
levél bazsalikom, felaprítva
só
és frissen őrölt bors
bagett
(kenyér), felszeletelve
1
gerezd fokhagyma
Az
epret megmosom, kicsumázom, feldarabolom és egy edényben egy csipet sóval, (meg
annak aki tesz bele: cukorral) felteszem főni. Mikor már bugyogni kezd,
hozzáadom a balzsamecetet és kis lángon forralom 3 percig. Leveszem a tűzről,
majd hozzákeverem a citromfüvet (nálam a tárkonyt).
Aprítógépben összeturmixolom a kecskesajtkrémet a tejszínnel (annyira finom
volt a kecskesajtkrémem, hogy nem tettem bele a kakukkfűvet és bazsalikomot),
tekerek bele borsot, és ha szükséges, sózom.
A kenyérszeleteket (vagy bagettet) megpirítom, bedörzsölöm a fokhagyma
gerezddel, rákanalazom a kecskesajtkrémet és az epret (amit friss, aprított
tárkonnyal is megspékelek).
Vida Kata – Idei,
hazai, zöld
Könyvek Kiadó
2020.
228 oldal
4 500 Ft