2021. június 13.

Gránátalmás, pecorinós cukkinicarpaccio és egy könyvajánló: Gennaro Contaldo – Olasz ételek gyorsan

 

Az idén 72 éves Gennaro Contaldo nagy kedvencem. Akkor szerettem meg, amikor a Két éhes Olasz című sorozatban Antonio Carluccioval végigjárták, végigfőzték és végigették Itáliát. Gennaro hatalmas figura, nem mellesleg az Egyesült Királyság egyik legkedveltebb szakácsa (20 évesen költözött Londonba), Jamie Oliver mentora, és egy tucat népszerű olasz receptkönyv szerzője. Receptjei egyszerűek és szuperbiztosak, árad belőlük a dolce vita életérzés.

A HVK Könyvek Kiadó gondozásában nemrég megjelent Olasz ételek gyorsan című könyvében közel 90 receptben mutatja be, hogyan készíthetünk pazar és változatos olasz ételeket kevesebb, mint 40 perc alatt. A könyv igen jól átadja Gennaro alapanyagok iránti rajongását, főzőszenvedélyét és az olaszok életszeretetét. Ebből választottam mai receptem, a cukkinicarpacciot pecorinóval, mentával és gránátalmával. 

Hozzávalók 4 adaghoz:
2 zsenge cukkini
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 evőkanál fehérborecet
1 gerezd fokhagyma
, finomra reszelve
1 evőkanál nagyon finomra vágott menta
fél gránátalma magjai
30 g pecorino sajtforgács
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint

A cukkinit megmosom, majd éles konyhai gyaluval, vagy zöldséghámozóval, hosszában vékony szalagokra vágom. Az olívaolajat, fehér borecetet, fokhagymát és mentát összekeverem, sózom, borsozom, majd beleforgatom a cukkini szalagokat. Tányérra halmozom, meglocsolom a maradék öntettel, rászórom a gránátalma magokat, a sajtforgácsot és már lehet is enni!

 

Gennaro Contaldo – Olasz ételek gyorsan
HVG Könyvek Kiadó
2020
192 oldal
5 900 Ft