2021. április 21.

Könyvajánló: Ötvös Zsuzsanna – Régi receptek, mai desszertek (30 klasszikus kreatívan)

 

Ötvös Zsuzsit tizenéve ismerem, még abból az időből, amikor mi gasztrobloggerek rendszeresen, nagyjából havonta személyesen is találkoztunk. Zsuzsi a Praliné Paradicsom című blogot írta, és egy országot tanított meg csokit temperálni, bonbonozni, sütni. Akkoriban az Ókortudományi Doktori Programon klasszika-filológiából doktorált az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájában, de szögre akasztotta bölcsész diplomáját és elment Szántó Tibor csokoládéműhelyébe tanulni, és azzal foglalkozni, amit igazán szeret. Két és fél év alatt rájött, hogy a francia cukrászat a csokoládénál is jobban érdekli és folyamatos képzéssel, sok-sok munkával mára eljutott oda, hogy a cukrász szakma elitjéhez tartozik, és a legnevesebb budapesti éttermekben kóstolhatjuk lenyűgöző desszert kreációit. Legújabb könyvében, a Régi receptek, mai desszertekben megmutatja, hogy a klasszikus alaprecepteket kiindulási pontként használva milyen kreatív, új ízváltozatokat lehet kihozni az islerből, zserbóból vagy akár egy tejberizsből.

Mindenki ismeri és szereti a mézes krémest, madártejet, aranygaluskát, vagy a kókusz kockát, piskóta tekercset, mákos gubát. Zsuzsi harminc jól ismert, klasszikus receptet a mai ízlésnek megfelelően alakított át, nagyrészt a francia cukrászatra épülő technikákkal, többféle izgalmas textúrával, légiesebb állaggal, kevesebb cukorral, de annál több természetes alapanyaggal. Az egyszerű pohárdesszertektől kezdve az aprósütemények és komplex torták alapreceptjei mellett izgalmas ízbeli variációs lehetőségeket is mutat. Házi cukrászoknak alapmű.

Ötvös Zsuzsanna – Régi receptek, mai desszertek
HVG Könyvek Kiadó
2020.
176 oldal
5 500 Ft