A
linzer a Karácsony alapkelléke nálunk. Idén a jól bevált receptet lecseréltem
egy mákos változatra és nem bántuk meg! Friss mákot (darálva is) a
Nagyvásárcsarnokban veszek kedvenc magosboltomban, itt tuti nem avas a mák és
nem kell megvennem negyedkilónyit (ami ki tudja mióta áll a boltok polcain), ha
nekem csak tíz dekára van szükségem.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
22 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 egész tojás
1 rúd vanília kikapart magjai, vagy 1 teáskanál (házi) vanília esszencia
5 g sütőpor
1 bio citrom reszelt héja
2 evőkanál darált mák
házi barack, és/vagy narancslekvár a töltéshez
35 dkg liszt
22 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 egész tojás
1 rúd vanília kikapart magjai, vagy 1 teáskanál (házi) vanília esszencia
5 g sütőpor
1 bio citrom reszelt héja
2 evőkanál darált mák
házi barack, és/vagy narancslekvár a töltéshez
A
lisztet elmorzsolom a vajjal, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrok és
frissentartó fóliába csomagolva 1-2 órát pihentetem a hűtőben. Kinyújtom 3 mm
vastagra, és linzer szaggatóval kiszaggatom (minden másodiknak a közepét is), sütőpapíros
tepsire helyezem a kiszaggatott tésztákat, és 180 Celsius-fokra előmelegített
sütőben néhány perc alatt készre sütöm. Kihűlés után baracklekvárral
összeragasztom, ízlés szerint porcukrozom.
Judit
Hajba-Atkins ötlete alapján, aki belekeverte a linzer tésztájába a hókifli
töltelékéből kimaradt mákot. Így születnek a jó dolgok J