Idén szuperjó névnapi ajándékom volt: Váncsa Istvánnal ebédelhettem a Három Hollóban, közben a LAKOMA sorozat most
megjelent, harmadik részéről mesélt, mely a Földközi-tenger keleti medencéje és
Olaszország konyhái után ezúttal a francia konyha legfinomabb ételeit mutatja
be. A sorozat harmadik része – csakúgy, mint az első kettő - nem a most divatos
egy kép-egy recept elvet követi, mert nincs bennük egyetlen ételfotó sem, ám recept
annál több, majd hétszáz oldalon át, ráadásul nem a haute cuisine-t mutatja be,
hanem annak alapját, az autentikus francia paraszti konyhát, olyan ízesen
leírva, ahogy azt megszoktuk tőle.
Váncsa Istvánt hallgatni és olvasni is élmény. Hihetetlenül felkészült, ugyanakkor
könnyed és vicces. Mindennek alaposan utánajár, kutat, megtanulja az adott
nyelvet, elmegy az adott régióba, piacokra jár, kóstol és beszélget a helyiekkel, hitelesnek tartott forrásokból
szerzi az információkat, amit aztán élvezetes stílusban tár elénk, pontos,
érthető és követhető receptleírásokkal.
Még csak belelapozni volt időm, de alig várom a csendesebb ünnepi időszakot, hogy végig tudjam olvasni.
Még csak belelapozni volt időm, de alig várom a csendesebb ünnepi időszakot, hogy végig tudjam olvasni.
Váncsa István – Lakoma - A francia konyha legfinomabb ételeiből
Libri Könykiadó
2019
697 oldal
5999.-Ft