2017. január 23.

A legfinomabb sültkrumpli


Krumpliból leggyakrabban rakott krumpli, sült krumpli, püré és saláta készül a konyhámban, de használok belőle a krémlevesekbe (sűrítőanyagnak), néha köret lesz belőle ÉP bográcsos pörköltjei mellé, főzeléknek is szeretjük és szökőévente készül krokett, szilvás gombóc meg nudli. Más-más fajta jó sütni, főzni, pürének, vagy salátának, most a HÓPEHELY fajtáról fogok kicsit áradozni, ami kiváló sütve is, meg pürének is és amit magunk termesztettünk BIO módon, saját kertünkben, a keszthelyi Burgonyakutatási Központtól kapott vetőburgonyából. Pár burgonyabogártól eltekintve (amit naponta 2X kézzel leszedegettünk), szerencsére nem igen támadta meg semmi, ugyanúgy, mint egy évvel korábban, nyár végén felszedtük a termést és immár második éve saját, bio krumpliból főzök.

A Hópehely középkorai, bőtermő, könnyen tárolható fajta. „B/C” főzési típusú, enyhén lisztes, finom hús szerkezetű, kiváló ízű étkezési burgonya. Minden típusú étel elkészítésére alkalmas (sült, főtt, püré és tészták), nyers és főzési szürküléstől mentes. A Bűvös szakácsék burgonya tesztjén is előkelő helyezést ért el: főzve a második, sütve az első helyezést.

Amióta Hópehely krumplink van, szívesen készítek tepsis, vagy sült krumplit.  Alaposan megmosom, előbb héjában, enyhén sós vízben félpuhára főzöm, majd meghámozom, feldarabolom és tepsiben, vagy serpenyőben, kevés kacsazsírban belül krémesre, kívül piros-ropogósra sütöm.
Ha serpenyőben sütöm, inkább kockákra vágom, ha tepsis krumpli lesz, csak felnégyelem.


Egyöntetű véleményünk az, hogy a Hópehelyből ettük az eddigi leges-legfinomabb sült krumplikat. Aki nem hiszi, járjon utána. Közeleg a tavasz, lehet Hópehely fajtát ültetni!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.