2017. január 8.

Gyümölcskenyér keksz


A hat fajta kekszből, amit az ünnepek előtt sütöttem ez az egyik kedvencem, tényleg olyan, mint egy gyümölcskenyér. Szerencsére nem fogyott el azonnal, így kellő önkontrollt tanúsítva, naponta szigorúan egy alkalommal meglátogatom a kekszes dobozt egy-egy darabért. Ebben is benne van az idei tél kedvence, az aszalt vörös áfonya- natúr pisztácia páros (mindkettőt itt szereztem be, sőt, az aszalt cseresznyét, mandula tüskét és kandírozott narancshéjat is!)

Hozzávalók: (kb. 45 darabhoz)
10 dkg szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!)
3 dkg cukor
1 kis tojás
15 dkg liszt
fél csapott kk. só
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 késhegynyi gyömbérpor

20 dkg aszalt gyümölcs (most aszalt vörös áfonya, aszalt fekete cseresznye és kandírozott narancshéj)
40 g mandula tüske
60 g natúr pisztácia
2 evőkanál mandulalikőr (vagy konyak, rum, stb.)
1-2 evőkanál frissen facsart narancslé

A gyümölcsöket összekeverem a mandulalikőrrel és narancslével, átforrósítom, majd lefedve állni hagyom. A vajat kézi mixerrel pár perc alatt  habosra keverem  a cukorral, homogénné keverem a tojással, majd hozzáadom a lisztet. Amint összeállt, szilikon lapáttal simára keverem a puha tésztát, egyenletesen hozzákeverem a szárított gyümölcsöket, azt a levet is, amit nem szívtak magukba, és a mandula tüskét, meg a pisztáciát. Lisztezett munkalapon nagyjából hosszúkás téglatesteket formálok belőle, átrakom őket egy-egy folpack darabra, és egy késsel egyenletesre simítom az oldalaikat (ennyire puha a tészta mikor kész van), majd becsomagolom. Néhány órát pihentetem a hűtőben (vagy egy órát a fagyasztóban), majd jó félcentis szeletekre vágom, és sütőpapíros tepsin, 175 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm. A széle épp csak kezd ekkor barnulni, a süti ekkor még puha, de ki kell venni, pár percig a tepsin pihentetni, majd rácsra téve kihűteni. Fémdobozban jól eláll, és másnapra omlós lesz.

Recept innen,kicsit kevesebb cukorral, méz nélkül, dió helyett mandulával és pisztáciával.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.