A december a pisztácia-vörös áfonya jegyében telt nálam.
Isteni natúr pisztáciára tettem szert* (a nem kevésbé isteni vörös áfonya is ugyanonnan
van), került kekszekbe, karácsonyi tortára, bárány bordára, meg ebbe a
pulykamell roládba, amit még az ünnepek alatt készítettem a családnak. A
pulykamellnek bérelt helye van nálunk az ünnepi asztalon, anélkül el sem
tudnám képzelni a Karácsonyt. Az egyik legnagyobb magyarországi
baromfitermelőtől, a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt-től származik, akinek
friss hústermékeit előszeretettel használom.
Hozzávalók 4 főre:
1 kg pulykamell filé
1 kg pulykamell filé
50 g aszalt vörös áfonya
kis csokor friss kakukkfű, zsálya és rozmaring
só és őrölt fekete bors ízlés szerint
2 evőkanál olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma, zúzva
30 g pisztácia
3-4 evőkanál friss zsemlemorzsa (vagy panko)
30 g reszelt parmezán (vagy grana padano)
2 evőkanál csípős mustár (angol, vagy dijoni)
Fűszeres morzsát készítek: késes robotgépbe teszem a friss
fűszernövényeket (csak a leveleket, száruk nélkül), tekerek rá borsot, adok
hozzá 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, pisztáciát, reszelt parmezánt (vagy grana
padano sajtot), panko morzsát (vagy ha nincs, sima zsemlemorzsát) és a robotgép
gombját pulzálva nyomva összedolgozom, közben annyi olíva olajat adagolva hozzá,
amitől nedves homok állagú lesz a keverék.
A pulykamell filét késsel bevágom úgy, hogy ki tudjam
„nyitni”, mint egy könyvet és így, a lehető legnagyobb téglalapot kapjam
belőle. Kiterítem, megkenem csípős mustárral és megszórom a fűszeres morzsával,
majd az aszalt vörös áfonyával. Feltekerem a húst, megkötözöm, hogy sütés közben egyben maradjon, sózom, borsozom a
külsejét is, tepsibe (sütőtálba) teszem, öntök alá egy deci száraz fehérbort, a
tetejét is bekenem mustárral és elosztom rajta a maradék fűszeres morzsát,
meglocsolom kevés olívaolajjal, lefedem alufóliával és 170 fokra
előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütöm, illetve addig, míg a maghőmérséklet
el nem éri a 72 Celsius-fokot, amit a húsdarab közepébe szúrt húshőmérővel
ellenőrzök, ugyanis ezzel elkerülöm azt, hogy a végeredmény száraz, fojtós
legyen. Leveszem róla a fóliát, megemelem a hőfokot 200 fokra és tovább sütöm
addig, míg a morzsa picit megpirul (ez maximum 5-8 perc). Negyed óra pihentetés
után eltávolítom róla a kötöző madzagot, majd ujjnyi szeletekre vágva, tetszés
szerinti körettel tálalom. A maradékot hidegen jól lehet szeletelni, jó kis
házi felvágott egy finom szendvicsbe.
*Natúr pisztáciát, egyéb olajos magvakat és aszalt
gyümölcsöket ebből a webshopból rendelek, 2 napos szállítási határidővel házhoz
is hozzák. Pestiek előnyben, a Nagyvásárcsarnokban személyesen is
bevásárolhatnak náluk.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.