Maradék marhapörköltből főztem, Dorka lányom
kérésére. Az a fajta leves, amit ugyan szeretek, de magamtól sosem jutna eszembe
megfőzni. Gyerekkoromban pénteki leves volt, mindig a Mama főzte (nem maradék pörköltből, hanem rendesen), palacsinta,
vagy lapótya (lángos-féle) követte, amit kizárólag lekvárral megkenve ettünk,
egészen húszéves koromig, amikor Kiskőrösön megettem életem első sós lángosát.
Hozzávalók 4-5 főre:
60 dekányi marpörkölt
60 dekányi marpörkölt
1 kiskanál zsír
1 fej vöröshagyma
3-4
szem krumpli
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
kis darab zeller
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál (házi) darált paprikakrém
1 cseresznyepaprika (opcionális)
só és őrölt kömény
A zsíron üvegesre párolom az aprított hagymát,
hozzáadom a fokhagymát, majd az aprított-szeletelt zöldségeket a krumpli
kivételével, sózom, megszórom őrölt köménnyel és pár percig dinsztelem,
kevergetve. Felöntöm annyi marhaalaplével (vagy vízzel), hogy jól ellepje a
zöldségeket, belekeverek egy evőkanálnyi darált paprikakrémet és 10-12 percig
főzöm. Hozzáadom a kockákra vágott krumplit, majd 5-6 perc elteltével hozzáadom
a pörköltet is, összefőzöm, igazítok a fűszerezésén és elzárom alatta a tüzet.
2-3 órával tálalás előtt érdemes készíteni, hogy legyen ideje összeérni az
ízeknek, de másnap, újramelegítve még jobb. Tejföllel tálalom.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.