2010. július 29.

Mángoldos paradicsomágyon sült tojás


A 2010 júliusi NőkLapja konyhájában van valami hasonló, persze mángold nélkül, de nálunk most többé-kevésbé minden mángoldal készül, míg meg nem unjuk.

Hozzávalók 4 főre:
1-2 fej hagyma, apróra vágva
4 db méretesebb, ízes, hazai paradicsom
1 kis csokor friss bazsalikom
1 konzerv hámozott paradicsom, vagy még fejenként 1-1 db friss példány
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 nagy csokor friss mángold levél
4, vagy 8 tojás
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt parmezán, vagy pecorino

Egy serpenyőben felmelegítem az olívaolajat, hozzáadom a hagymát, megsózom és üvegesre párolom. Rádobom a jól megmosott, csíkokra vágott mángold leveleket, majd ha összeestek a hőtől, félreteszem. Kivajazok egyszemélyes sütőtálkákat és mindegyikbe teszek egy-egy feldarabolt paradicsomot. Felbontom a hámozott paradicsom konzervet és össze turmixszolom a friss bazsalikommal, sózom, borsozom és elosztom a tálkákba a feldarabolt paradicsomra. Ha nincs hámozott paradicsom konzervem, fejenként egy-egy paradicsomot meghámozok (a „fenekére” késsel keresztet vágok, 10 másodpercre forrásban lévő vízbe dobom, így könnyen lejön a héja) és azt turmixszolom össze a bazsalikommal, de az egyszerűség kedvéért tartok itthon ilyen esetekre 1-2 hámozott paradicsom konzervet.
A paradicsomágyra kanalazok a hagymás mángoldból, a közepébe kis mélyedést hagyva, ide beleütöm a tojást és betolom a 200 fokos sütőbe addig, míg a tojásfehérje megköt, de a sárgája még folyós. Kiveszem a sütőből és azonnal tálalom, nem hagyom a lekapcsolt sütőben, mert a tojás ott tovább készül. Parmezánt reszelek a tetejére és friss fehér kenyeret adok hozzá, ezzel ki lehet tunkolni a finom paradicsomos szaftot a tálkákból.