2010. július 12.

Házi tejet!


Szerencsés vagyok, mert kedvemre vehetek-ihatok falusi, házi tejet. Édesanyámék utcájában már nincs tehén, de a falu boltja előtt megjelenik hetente háromszor a tejesember és 120 (!?!) magyar pénzért kínálja literenként a finom, zsíros, friss tehéntejet. Szélesszájú csatos üvegbe kérjük, pár órát hűtőben pihentetjük, ezalatt a tejszín feljön a tetejére, le lehet kanalazni, lehet belőle igazi tejszínhab, vagy tejföl. A lefölözött tejet felforralva, hűtve isszuk, vagy forralás nélkül, cserépedénybe töltve, szobahőmérsékleten hagyva aludttejet ehetünk ebben a melegben már másnap, 2 liter házi tejhez egy fél liter kaukázusi kefirt keverve lesz finom kefirünk. A tehéntúrót sem boltban vesszük, épp ma sütöttem barackos-túrós rétest a finom házi túróval, aminek lecsöpögtetéséhez beáldoztam a konyhabútorom, a mosogató fölé ÉP becsavart egy kampót, arra akasztom a túróbatyut, reggelre kedvére lecsöpög.

Észrevettétek, hogy a boltban jóformán már nincs olyan, hogy „friss tej”? Minden dobozos – a hűtendőkről, nem az UHT tejről beszélek – már 21, vagy 23 napig eltartható. Még a bio tejek is. Árulja el nekem valaki, hogy ha már elkérnek egy liter bio tejért 439 magyar forintot, miért kell azt „hosszanfrissé” tenni???

Tudom, nem mindenkinek van lehetősége friss tehéntejhez jutni. Van, akinek van lehetősége, de nem azt issza, mert ez a durva nagy fogyasztói társadalom elferdítette az ízlését és csak a bolti tej ízlik neki, a házi tejet kefir, aludttej, túró készítésre használja, de meginni, azt nem tudja. És van az a fogyasztói réteg, amely megengedheti magának, hogy bio terméket fogyasszon. Boltból. Hát kérem, most vehet jó drágán „hosszanfriss” bio tejet!
Vagy német bio vajat, negyed kilót 719 forintért…(elárulom, Kecskeméten a Garabonciás delikátesz boltjába az isteni finom házi vaj olcsóbb és olyan finom, hogy merem állítani, jobb az íze, mint az általam kóstolt híres, eredetvédett francia vajnak. ) De a birka vásárló azt veszi, amit az akciós újságban lát, egy kiló gumiízű „trappista” sajtért meg képes tömegverekedést okozni…

Kép innen.

23 megjegyzés:

Orsi írta...

Tényleg szerencsés vagy!
A múltkor kipróbáltam a bolti "házi tejet",mostmár úgy látom ez mindenhol kapható,műanyag üveges...nagyon rossz volt,senki nem bírta meginni.Tudod,én erdélyi vagyok,házi tejen nőttem fel,tudom milyen az igazi,mennyire finom...de ez...

gondaanyu írta...

Én 150.ért veszem, hetente kétszer jön a kocsi a hűtött tejjel. legjobban friss kenyérrel szeretem, csak úgy hidegen.

Most nálunk is altatáson van vagy két liter. A piacon, ahová járunk sokféle joghurtot kínálnak, én itthon is megcsinálom. A kedvencem a mézes-mentás.

Turák Kinga írta...

a városban (Mosonmagyaróvár) több áron is lehet kapni 110Ft akciósan, de oda nem szeretek menni, túl rámenősek. Van a Lajta Hanság automatája ott 160Ft, a Tesco elég is raktak le egy automatát, ott most akciósan 140Ft és mikor nincs flaskán és időben is úgy vagyok, akkor megyek az ismerőshöz, ahol 145Ftért adják.

GasztroReni írta...

A csomádi házi tejre álltunk rá a zurammal, 160 Ft/l áron árulják minden nap itt Kerepesen, Csomád sem lenne messze, de ugyanennyi magyar forintba kerül. És érdekes, a vele ivott tejeskávé nem csapja szét a gyomrunkat, nem úgy mint a bolti...de nekünk is át kellett állni.
Tényleg nagyon félő, hogy immunis lesz a műtejfogyasztó társadalom az igazira, á, bele sem gondolok!

Dia írta...

Én imádom a házitejet, de ritkán iszom. Ha a piacon járok, jó sokat veszek, de a tejautomata kiesik Nekem, pedig jó lenne onnan hordani!
Kecskemét? Mi járatban erre?

Gabojsza írta...

Dia, Kecskeméten gyakran előfordulok, útba esik jövet-menet, mikor Pestre megyek. Mellesleg az a legközelebbi "nagyváros", Nagylány a Bólyaiba tanul, Kiskőröshöz képest ott van a legközelebbi mozi, nagyáruház, pláza, Garabonciás bolt, stb.
Nem mellesleg ott éltem leggondtalanabb három évem:-)

nely írta...

Wooowww, numai bunatati pe blogul tau! Felicitari!

Gabojsza írta...

Mersi Nely, esti binevenita oricand!:-)

Zit írta...

Jaj Gabojsza, úgy szeretem, hogy ennyien vagytok, akik minőségpártiak. Néha azt hiszem, hogy egyedül kószálok ebben a (lassan teljesen elrontott "akciós", modern) világban. Nekem az egész életemet ez a jóféle hozzáállás határozza meg, otthonról hozom, így elképzelhetetlen számomra, ha mások nem így látják.
Pár hétig (még leírni is rettenetes) nálunk vendégeskedtek a párom szülei, na az maga volt a rémálom. Biztos velem van a baj, de azt vettem észre, hogy az étkezés terén borzasztó igénytelenek. Mindenből megvették volna a legpocsékabb ámde legolcsóbb terméket, csakhogy spóroljanak. És egyáltalán nem törődtek semminkkel. Nemrég szereztem egy fácánt, s egyik nap azt vettem észre, hogy az "anyuka" levest főz belőle, ami még önmagában nem lett volna baj, de hogy abba miért kellett vegeta meg leveskocka azt végképp nem tudom. Életem legrosszabb levese volt. A műizéken kívül került még bele egy darab sárgarépa és egy darab paszternák. No comment.
Hogy a bejegyzésedhez is köze legyen végül a kommentemnek, mi a vaj kapcsán majdnem ölre mentünk. Sütni akart valamit és megkérdezte, van-e itthon margarin. Persze hogy nem volt, csak vajat tartunk. Egy napig nem szólt hozzám, puffogott, hogy milyen egy háztartás az enyém, meg hogy milyen ember vagyok én, hogy nincsen margarinom (és itt gyorsan megjegyzem, ha sikerül jó minőségű tejszínhez jutnom, a vajat is magam készítem). Meg egyáltalán, mindent leszóltak, hogy miért nem veszünk saját márkás tejet, hiszen az éri meg a legjobban( ami szerintük íztelen, pocsék és NEM TEJ), meg hogy milyen tékozló vagyok, hogy hentesnél veszem a húst, mikor a hiperekben sokkal olcsóbb.
Komolyan mondom, ebben az elronott viágban, ha tehetném, lenne kecském, tehenem, jó nagy veteményesem meg búzamezőm, akkor legalább nyugodtan ennék és etetnék másokat.

Gabojsza írta...

Megértelek:-)
Nálam nem tudná anyósom sem vegetával, sem leveskockával meggyalázni a fácánlevest:-)
Édesanyámat sem sikerült még teljesen leszoktatnom róla, hiába magyarázom, hogy ízfokozós, adalékanyagos sót vesz, kilóját 900 forintért...

Névtelen írta...

Képzeljétek el, nekünk van erdélyi rokon aki mindenre szór + Vegetát ( még a sült krumplira is!) mert ő azt jobban szereti. Megpróbáltam elmagyarázni neki hogy műíz és íz fokozó, az volt az érzésem hogy hülyének néz. Mesélte: kérdezték a magyar vendégek hova dobják a használt olajat( fritőzből)-erre : olajat eldobni? addig használják amíg elfogy...Szerencse hogy végre csatornáztak a településen, mert az a rengeteg mosószeres, öblítős víz mind a talajba kerül( nagy panzióról van szó)-amikor elmeséltem hogy ecetet használok öblítő helyett kiderült hogy ismét hülyének néznek: az ecet büdös . A családból legalább ketten allergiások, még soká értik meg miért. A baj az hogy tanácsot sem fogadnak el...

Névtelen írta...

>
A tehéntejjel kapcsolatban minden nevelés/ elhatározás kérdése. Én Etyekről hozott tejet veszek ( 180 Ft/l), odagyalogolok, sorbanállók, hazacipelem, forralom, sikálok ... Etyeken élő munkatársnőm és családja meg hípermárketből veszi, mert a lányok nem szeretik a házitej ízét! Néha a hivatalban is szlovák UHT tejet vesznek a kávéhoz ( olcsóbb), A fiaim is morogtak a forralt tej íze végett- vásároltam tej forralót, nincs kozmált íze, nem is kell figyelni mikor főtt meg.

Gabojsza írta...

Még egy adalék a témához:
"...amióta a multik megszerezték a magyar tejipart, a tej minősége minősíthetetlen színvonalra zuhant, (...) a zsírmentes szárazanyag-tartalom és a fehérjetartalom a termékeikben a megengedett érték alatt volt.

A macskatulajdonosok pontosan tudják, hogy a kényes állat mely gyártók tejeitől fordul el undorodva, mert benne még megvan az egészséges ösztön, a rossz ételeket felismerő képesség, ami az emberből már kiveszett. A tejek (nem csak az említett cégek termékei) egy ideje nem alszanak meg, hanem néhány nap alatt undorító keserű, rózsaszínű lévé válnak. Ennek az ultrapasztőrözés az oka, amely során zárt rendszerben felhevítik a tejet, hogy kiöljék belőle az összes természetes organizmust, ezzel mikrobiológiailag sterillé teszik. A homogenizálás során pedig szétverik az anyag természetes szerkezetét, ezért nincs föle.

A fogyasztó palira vételének magasiskolája a nullaszázalékos zsírtartalmú tej, ami valójában tejsavó. Korábban disznók elé vagy a csatornába került, ma pedig a megtévesztett fogyókúrázókkal itatják meg - akik még fizetnek is érte. Ugyanez a „kész átverés show” folyik a tejcsomagolású reggeli ital és tejföl kinézetű frissföl kapcsán, amelyek ténylegesen permeátumok. Miután a média már ezerszer leleplezte az ezek mögötti alantas gyártói célokat, magára vessen, aki ennek ellenére vásárol az áltejből és áltejfölből."
A cikk Bertók László Attila tollából jelent meg a demokrata.hu-n.

Névtelen írta...

Nagy kérésem van.
Arra kérlek, hogy a kecskeméti Garabonciás bolt címét add meg nekem kérlek!
Nagyon-nagyon köszönöm
Mary

Gabojsza írta...

Mary: Malom központ, városi buszpályaudvar, mellette egy bevásárlóudvar (Piramis udvar, de nem biztos), az udvaron van, a Nagytemplomhoz közeli végén. A bolt telefonszáma: 30/7019-258

Névtelen írta...

Nagyon köszönöm, és még ismerem is a környéket.....
A házi tejet már a falusi gyerekek sem isszák,a boltit se nagyon, csak a szörnyű cukrozott lötyiket,értsd "üdítöket", sok a kálcium hiányos, rossz fogú, elhízott, hájas gyerek, fiatal felnőtt...a másik részük 1 évesen laktózérzékeny!!!!!!!!
Ezekről kellene mondjuk a délutáni sorozatok reklámszüneteiben beszélni, hátha változna valami.

Névtelen írta...

Délutáni sorozat helyett inkább munka a kiskertben- nem kell nagy tudás. A zöldhagyma, mángold, cukkini, tök, zöldbab egyszerűen termeszthető, élvezet figyelni amint nő, és mennyivel finomabb mint a bolti...
Sajnos a Kossuth Rádióban mesélte valaki hogy vidéken(szegény vidéken!!)járt,hallotta a csilingelő autót. Riporter nem értette, felvilágosították: a Family Frost-os autó. Sorozat reklám alatt gyorsan megveszik a havi zöldséget,panírozott félkész húst(vagy valami hasonló esetleg földről összesöpört és préselt masszát),gyümölcs helyett a jégkrémet. Mélyhűtő van, kertben hadd növekedjen a gaz,jobb esetben a pázsit. Allergiások országa lettünk.
Mónika

Gabojsza írta...

Hát igen...padrafost már vagy 8 éve nem nézünk...csilingelő autóról a szüleimet kellett leszoktatni, hogy ne ipari szemét jégkrémmel etessék a gyerekeim (tegnap 10 perc alatt olyan barack fagyit dobtam össze, hogy csak na...)
Zöldhagyma már nincs (megettük), de a mángold folyamatosan "terem" és tegnap szüreteltem az első sárga cukkínit!:-)

Névtelen írta...

Gabojsza, az ilyen blognak kifejezetten nevelő hatása is van. Jó ötletekkel szolgál,és kicsit vissza juttat az "alapokhoz". Kolbászt készítettünk, sonkát pácoltunk, füstöltettünk, sok-sok év után. A savanyú káposzta recepted kapcsán vettünk 30 literes hordót és már 2.télen rengeteg természetes C-vitamint ettünk, a rengeteg nyom elemet tartalmazó levét megittuk. Nem is voltunk betegek... Sajnos az emberek a pénzért vásárolt vitaminokban jobban hisznek...Csak egy bánatom van. a férjem nem hajlandó bórt fogyasztani.
Mónika

Balassa László írta...

Jujj de rég jártam erre....házi tej....hm...hát én az itteni Spanyol tejtől is napokig szenvedtem mire megszoktam hát még a házi tej....pedig szeretem....mármint a házit...
régen csináltunk mi is aludttejet meg minden vackot a tejből...én itt azon akadtam ki minap a közértemben hogy nem volt natur nem 0%-os joghurt....csak cukrozott vagy 0-ás...mikor vajat kerestem és közölték hogy nem lesz többet akkor tényleg felment a pumpa...fene tudja nagyapám szalonnázott élete végéig és majd 80 évesen halt meg...most meg már minden káros....tojok a fejükre meg a koleszterinjükre meg a sok okoskodásra...vajat nekem a margarinjukat meg inkább nem írom le hova kenjék! :

Gabojsza írta...

Szia Laci! Örülök, hogy újra benéztél:-)
Nagylány pár napja jött haza a féléves Spanyolországi tartózkodásból és panaszkodott ő is ugyanezekre...
Most duplán élvezi az itthoni ízeket, na meg az anyai kényeztetést.

barbette írta...

Szia! Már régóta olvasom a blogodat.Gratulálok hozzá!
Házitej! Évek óta nem iszunk bolti tejet. Sajnos a fiamat"úgy" kellet rászoktatni, de ma már mindenevő.Heti 6-8 litert hordok egy kedves öreg családtól. Minen tejterméket magamnak készítek. Vajat is köpültem már házilag. A joghurt, gyümölcsösen, natúran mindennapos, főleg nyáron. A túrót is rendszeresen készítem. Nem ettünk bolti kenyeret már vagy két éve. Megpróbálunk mindent itthon előállítani. Két éve nem voltunk orvosnál. Az adalékanyag nélküli élelmiszerek hihetetlenül segítik az immunkrendszer erősödését. Pedig pár éve még nem győztem az antibiotikumot adni a fiamnak, ma már nincs szükség rá.

Vörösáfonya írta...

Én házi joghurtot készítettem nem olyan régen 3 liter friss házi tejből! Reggel friss gyümölccsel, zabpehellyel esszük! Hát!! ha még kóstoltatok finomat! És egy nap alatt készen van egy sima edényben a meleg napon! Kefrt is kipróbálom. Most az ütötte meg a fülemet, hogy a fölözött ház tej "föléből" lehet habot verni...?? Ez tényleg így van? Nem túró, vagy vaj lesz belőle verésre? ;-)