2010. július 12.

Házi tejet!


Szerencsés vagyok, mert kedvemre vehetek-ihatok falusi, házi tejet. Édesanyámék utcájában már nincs tehén, de a falu boltja előtt megjelenik hetente háromszor a tejesember és 120 (!?!) magyar pénzért kínálja literenként a finom, zsíros, friss tehéntejet. Szélesszájú csatos üvegbe kérjük, pár órát hűtőben pihentetjük, ezalatt a tejszín feljön a tetejére, le lehet kanalazni, lehet belőle igazi tejszínhab, vagy tejföl. A lefölözött tejet felforralva, hűtve isszuk, vagy forralás nélkül, cserépedénybe töltve, szobahőmérsékleten hagyva aludttejet ehetünk ebben a melegben már másnap, 2 liter házi tejhez egy fél liter kaukázusi kefirt keverve lesz finom kefirünk. A tehéntúrót sem boltban vesszük, épp ma sütöttem barackos-túrós rétest a finom házi túróval, aminek lecsöpögtetéséhez beáldoztam a konyhabútorom, a mosogató fölé ÉP becsavart egy kampót, arra akasztom a túróbatyut, reggelre kedvére lecsöpög.

Észrevettétek, hogy a boltban jóformán már nincs olyan, hogy „friss tej”? Minden dobozos – a hűtendőkről, nem az UHT tejről beszélek – már 21, vagy 23 napig eltartható. Még a bio tejek is. Árulja el nekem valaki, hogy ha már elkérnek egy liter bio tejért 439 magyar forintot, miért kell azt „hosszanfrissé” tenni???

Tudom, nem mindenkinek van lehetősége friss tehéntejhez jutni. Van, akinek van lehetősége, de nem azt issza, mert ez a durva nagy fogyasztói társadalom elferdítette az ízlését és csak a bolti tej ízlik neki, a házi tejet kefir, aludttej, túró készítésre használja, de meginni, azt nem tudja. És van az a fogyasztói réteg, amely megengedheti magának, hogy bio terméket fogyasszon. Boltból. Hát kérem, most vehet jó drágán „hosszanfriss” bio tejet!
Vagy német bio vajat, negyed kilót 719 forintért…(elárulom, Kecskeméten a Garabonciás delikátesz boltjába az isteni finom házi vaj olcsóbb és olyan finom, hogy merem állítani, jobb az íze, mint az általam kóstolt híres, eredetvédett francia vajnak. ) De a birka vásárló azt veszi, amit az akciós újságban lát, egy kiló gumiízű „trappista” sajtért meg képes tömegverekedést okozni…

Kép innen.