2022. december 19.

Vegán narancsos-csokis kekszek (IR kompatibilis)


Idén minden karácsonyi süteményem vegán, és IR kompatibilis. Nem vajjal, hanem vegán margarinnal készültek, egyikben sincs tojás (ebben a kekszben a tojás helyett almapürét használtam), nincs bennük tejtermék, illetve édesítőszerrel készültek, konkrétan eritritollal. Az eritritol olyan természetes édesítőszer, amelyben alig van kalória, de nincsenek a xilithez hasonló mellékhatásai, viszont az íze pont olyan, mint a cukoré, vagyis rendelkezik a cukor összes előnyével annak összes hátránya nélkül, kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a és nem utolsó sorban nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet.

A netbiobolt.hu oldalon 10 % kedvezménnyel tudsz vásárolni Nature Cookta, és N&Z márkájú termékeket, ha használod a gab10nc kedvezménykódot. Az eritritolom is onnan van J

Hozzávalók kb 50 darabhoz:

22 dkg vegán margarin
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
20 dkg kukorica liszt
140 g eritritol
20 g vanillin zéró
1 csipet só
2 evőkanál almapüré (üveges, Aldi beszerzés)
2 db kezeletlen héjú narancs lereszelt héja*
50 g kandírozott narancshéj
100 g cukormentes étcsokoládé

Egy nagy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, és belemorzsolom a hideg, kis kockákra vágott vegán margarint, majd a narancsok lereszelt héját és a kandírozott narancshéjat. Az egészet alaposan összedolgozom, míg a tészta elválik a kezemtől. Ha nagyon nem akarna összeállni, akkor egy kevés narancslevet facsarok hozzá, de tényleg csak pár cseppet.

A kész tésztát folpackba csomagolom és a hűtőbe teszem legalább egy órára.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítem 180 fokra, légkeveréssel.
A tésztát 2 sütőpapír között kb 4 mm vastagra kinyújtom, majd karácsonyi kiszúrókkal formázom. 22-25 perc alatt aranybarnára sülnek a kekszek, a tepsin hagyom őket kihűlni. Vízgőz fölött felolvasztom az étcsokoládét, és a kihűlt kekszek egyik felét belemártom, majd egy rácsra helyezve hagyom megdermedni a csokibevonatot. Jól záródó kekszes dobozban tárolom őket.

*Kora tavasszal elég sok kezeletlen héjú citrussal tértünk haza Szicíliából, a narancsok héját megszárítottam, majd porítottam, és ebbe a kekszbe a reszelt narancshéj helyett a saját készítésű narancshéj port használtam.

Ezt a receptet vegánosítottam és tettem IR baráttá.