2022. december 19.

Vegán pisztáciás isler (IR kompatibilis)


Idén minden karácsonyi süteményem vegán, és IR kompatibilis. Nem vajjal, hanem vegán margarinnal készültek, egyikben sincs tojás, nincs bennük tejtermék, illetve édesítőszerrel készültek, konkrétan eritritollal. Az eritritol olyan természetes édesítőszer, amelyben alig van kalória, de nincsenek a xilithez hasonló mellékhatásai, viszont az íze pont olyan, mint a cukoré, vagyis rendelkezik a cukor összes előnyével annak összes hátránya nélkül, kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a és nem utolsó sorban nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet.

A netbiobolt.hu oldalon 10 % kedvezménnyel tudsz vásárolni Nature Cookta, és N&Z márkájú termékeket, ha használod a gab10nc kedvezménykódot. Az eritritolom is onnan van J

Hozzávalók 40 darab, 5 cm átmérőjű kiszúróval készített islerhez:
120 g eritritol
22 dkg vegán margarin
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
120 g finomra darált natúr pisztácia
1 ek (házi) vaníliakivonat
1 kis üveg lekvár (én magtalanított, azaz passzírozott szederlekvárt használtam, amit a nyáron főztem, édesítőszerrel)
15 dkg 70% kakaó tartalmú, liofilizált málnás étcsokoládé (bármilyen csoki jó hozzá, nekem épp ez volt itthon)
1 ek (szőlőmag)olaj

 Az egy csipet sóval és 1 evőkanál vaníliakivonattal ízesített tésztához robotgépben összegyúrom az eritritolt, lisztet és a natúr pisztáciát a vegán margarinnal, folpackba csomagolom és pár órára hűtőbe teszem. Két sütőpapír között kinyújtom kb. 3 mm vastagra és 5 cm átmérőjű kiszúróval korongokat készítek belőle, sütőpapírral letakart tepsire teszem őket, a maradék tésztát újra összegyúrom, nyújtom, kiszúrom, míg el nem fogy a tésztám. 180 Celsius-fokra, légkeverésen előmelegített sütőben 7-8 percig sütöm őket (fontos, hogy ne kapjanak színt sütés közben). A tepsin hagyom teljesen kihűlni a kekszeket, majd kettő közé lekvárt töltök és másnapig (de legalább 4-5 órát) pihentetem, így kapom meg az ideális állagot, ahogy a lekvárt kicsit beszívja a keksz.

A csokoládét vízgőz felett felolvasztom, a tűzről levéve hozzákeverem az olajat, majd egyenként belemártom a csokiba a megtöltött kekszeket úgy, hogy a teteje és az oldala legyen csokis, az alja ne. Én struktúrfóliával díszítettem az islereket, és durvára darabolt pisztáciát  szórtam rájuk. Hagyom a csokimázat teljesen megdermedni, ekkor távolítom el a struktúrfóliát, majd kekszes dobozban tárolom a kész sütiket.

Havas Dóra isler receptjét vegánosítottam és alakítottam IR baráttá.