Idén minden karácsonyi süteményem vegán, és IR kompatibilis. Nem vajjal, hanem vegán margarinnal készültek, egyikben sincs tojás, nincs bennük tejtermék, illetve édesítőszerrel készültek, konkrétan eritritollal. Az eritritol olyan természetes édesítőszer, amelyben alig van kalória, de nincsenek a xilithez hasonló mellékhatásai, viszont az íze pont olyan, mint a cukoré, vagyis rendelkezik a cukor összes előnyével annak összes hátránya nélkül, kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a és nem utolsó sorban nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet.
A netbiobolt.hu oldalon 10 % kedvezménnyel tudsz vásárolni Nature Cookta, és N&Z márkájú termékeket, ha használod a gab10nc kedvezménykódot. Az eritritolom is onnan van J
Hozzávalók
40 darab, 5 cm átmérőjű kiszúróval készített islerhez:
120
g eritritol
22
dkg vegán margarin
30
dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
120
g finomra darált natúr pisztácia
1
ek (házi) vaníliakivonat
1
kis üveg lekvár (én magtalanított, azaz passzírozott szederlekvárt használtam,
amit a nyáron főztem, édesítőszerrel)
15
dkg 70% kakaó tartalmú, liofilizált málnás étcsokoládé (bármilyen csoki jó
hozzá, nekem épp ez volt itthon)
1
ek (szőlőmag)olaj
A csokoládét vízgőz felett felolvasztom, a tűzről levéve hozzákeverem az olajat, majd egyenként belemártom a csokiba a megtöltött kekszeket úgy, hogy a teteje és az oldala legyen csokis, az alja ne. Én struktúrfóliával díszítettem az islereket, és durvára darabolt pisztáciát szórtam rájuk. Hagyom a csokimázat teljesen megdermedni, ekkor távolítom el a struktúrfóliát, majd kekszes dobozban tárolom a kész sütiket.
Havas Dóra isler receptjét vegánosítottam és alakítottam IR baráttá.