Idén minden karácsonyi süteményem vegán, és IR kompatibilis. Nem vajjal, hanem vegán margarinnal készültek, egyikben sincs tojás (ebből a receptből nemes egyszerűséggel kihagytam), nincs bennük tejtermék, illetve édesítőszerrel készültek, konkrétan eritritollal. Az eritritol olyan természetes édesítőszer, amelyben alig van kalória, de nincsenek a xilithez hasonló mellékhatásai, viszont az íze pont olyan, mint a cukoré, vagyis rendelkezik a cukor összes előnyével annak összes hátránya nélkül, kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a és nem utolsó sorban nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet.
A netbiobolt.hu oldalon 10 % kedvezménnyel tudsz vásárolni Nature Cookta, és N&Z márkájú termékeket, ha használod a gab10nc kedvezménykódot. Az eritritolom és mandulalisztem is onnan van J
Hozzávalók kb.55 kétfalatnyi darabhoz:
175 g mandulaliszt
25 g darált dió
150
g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100
g búza fehérliszt
100 g eritritol
20
g bourbon vaníliás eritrit (vagy vanillin zéró)
2 bio (kezeletlen héjú) narancs lereszelt héja
5 g sütőpor
1 csapott kávéskanál őrölt kardamom
1/2 teáskanál őrölt fahéj
25 dkg hideg vegán margarin
valamint:
kb 50-60 g bourbon vaníliás eritrit a sütés utáni hempergetéshez
A száraz hozzávalókat összekeverem. A kis darabokra vágott vegán margarint
összemorzsolom a lisztes keverékkel majd gyors mozdulatokkal homogén tésztává
gyúrom. Műanyag fóliába csomagolom és egy éjszakára hűtőbe teszem. A sütőt 180
fokra előmelegítem (alsó-felső sütés), a tepsibe sütőpapírt terítek. A
tésztából egyforma kis darabokat vágok le, és apró kiflikké formázom, a
tepsikre sorakoztatom, majd a sütő középső sínén 12-15 perc alatt készre sütöm.
Hűlni hagyom, majd a már alig langyos kifliket meghempergetem a bourbon
vaníliás eritritben. Igen illékony, finom kis sütemény…