2022. december 19.

Vegán kakaós pöfeteg (IR kompatibilis)


Idén minden karácsonyi süteményem vegán, és IR kompatibilis. Nem vajjal, hanem vegán margarinnal készültek, egyikben sincs tojás (ebben a tojást almapüré helyettesíti), illetve mindegyik édesítőszerrel készült, konkrétan eritritollal. Az eritritol olyan természetes édesítőszer, amelyben alig van kalória, de nincsenek a xilithez hasonló mellékhatásai, viszont az íze pont olyan, mint a cukoré, vagyis rendelkezik a cukor összes előnyével annak összes hátránya nélkül, kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a és nem utolsó sorban nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet.

A netbiobolt.hu oldalon 10 % kedvezménnyel tudsz vásárolni Nature Cookta, és N&Z márkájú termékeket, ha használod a gab10nc kedvezménykódot. Én is ott vettem az eritritolt J

Hozzávalók 50-55 darabhoz:
60 g lágy vegán margarin
140 g eritritol
20 g bourbon vaníliás eritrit
csipet só
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
75 g cukrozatlan holland kakaópor
6 g sütőpor
3 evőkanál almapüré (üveges, Aldi beszerzés)
kb 100 g finomra porított eritritol a sütés előtti hempergetéshez (ha nem fontos a cukormentesség, használjunk porcukrot)

A hozzávalókat konyhai robotgéppel sima tésztává dolgozom. A tésztát golyóvá formázom, frissentartó fóliába csomagolom, és legalább 2 órára (vagy egy éjszakára) hűtőszekrénybe teszem pihenni, dermedni.

Két tepsit sütőpapírral kibélelek, és a sütőt előmelegítem légkeverésen 180 Celsius-fokra (vagy alsó és felső sütésen 200 °C –ra)
A tésztából dió nagyságú tésztadarabokat szaggatok, kézzel golyókká formázom, majd alaposan megforgatom a porított eritritolba úgy, hogy vastag „porcukor” réteg keletkezzen rajta. A golyókat egymástól távolságot hagyva a tepsibe teszem, a tepsit a sütő középső részében lévő rácsra helyezem és 10-12 perc alatt megsütöm.

Teljes kihűlés után jól záródó sütis/kekszes dobozban tárolom.

A receptet itt találtam. Működik az almapüré tojás helyett
J