2022. december 19.

Vegán linzer karika (IR kompatibilis)

Idén minden karácsonyi süteményem vegán, és IR kompatibilis. Nem vajjal, hanem vegán margarinnal készültek, egyikben sincs tojás, sem tejtermék, illetve édesítőszerrel készültek, konkrétan eritritollal. Az eritritol olyan természetes édesítőszer, amelyben alig van kalória, de nincsenek a xilithez hasonló mellékhatásai, viszont az íze pont olyan, mint a cukoré, vagyis rendelkezik a cukor összes előnyével annak összes hátránya nélkül, kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a és nem utolsó sorban nem növeli meg a vércukor- illetve az inzulinszintet.

A netbiobolt.hu oldalon 10 % kedvezménnyel tudsz vásárolni Nature Cookta, és N&Z márkájú termékeket, ha használod a gab10nc kedvezménykódot. Én is ott vettem az eritritolt J

Hozzávalók (kb 35 db, 5 cm átmérőjű linzerhez)
280 g teljes kiőrlésű búzaliszt
120 g búzafinom liszt
250 g vegán margarin
100 g eritritol
20 ml (házi) vanília kivonat
30-40 ml narancslé (én házi, édesítőszeres „kubu” gyümölcslevet használtam)
6 g sütőpor
1 kezeletlen héjú narancs és citrom reszelt héja
csipet só
a töltéshez lekvár (én rózsavizes, magtalanított málnalekvárral töltöttem, amit még a nyáron főztem)

Késes robotgépben összekeverem a lisztet, sót, sütőport, eritritolt, a citrom és narancs reszelt héjával és a kis kockákra vágott, fagyos margarinnal. Ha már nedves homok állagú, hozzáadom a vanília kivonatot és a gyümölcslé segítségével összegyúrom a tésztát, majd frissentartó fóliába csomagolom és legalább 1 órára a hűtőbe teszem pihenni, majd 4 fele osztom és mindegyik darabot 2 sütőpapír között kb 2-3 mm vastagra kinyújtom, és linzerkarika formával kiszaggatom (minden másodiknak a közepét is kiszúrom, ezek lesznek a linzerkarikák felső részei. A leeső részeket összegyúrom, és újra nyújtom-szaggatom, míg el nem fogy a tésztám.

A kiszaggatott tésztákat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd 170 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen (vagy 180 fokon, alsó-felső sütéssel), 10-12 perc alatt világosra sütöm. Ha kivettem a sütőből, rácson hagyom teljesen kihűlni, majd betöltöm a lekvárral: alulra a teli karikát, felülre a lyukasat.  Kekszes dobozban tárolom.

Ez a recept volt az alap, köszönet érte.