2022. november 24.

A legfinomabb citromlekvár

Nem gyakran fordult elő, hogy november 20 körül kész legyek itthon a lomtalanítással - selejtezéssel - nagytakarítással (hálás köszönet Nagylányomnak a sok segítségért), a fényfüggöny is felkerült már az ablakra, igy idén időben elkezdhettem a konyában is hangolódni az ünnepekre. Tervezgetem, mit fogok sütni, a menü is lassan összeáll, de egy biztos: ez a citromlekvár része lesz a karácsonyi menünek, mint süti töltelék, és ajándékba is kerül a fa alá.

Az alapanyag frissen érkezett Lajosmizséről, a Szőrös és Kisjuhász Kertészetből, ahová szombaton el is fogok látogatni egy újabb adag citromért, mert olyan finom lett ez a lekvár, hogy főznöm kell még belőle egy nagyobb adagot. Nem mellesleg a citrom bio körülmények között terem és kezeletlen, tehát fogyasztásra alkalmas a héja is.

 A recept amit használtam Mautner Zsófi édes-keserű citromlekvár receptje, de a készítési módszert kissé megváltoztattam, mert az összes citromlekvár recept, amit olvastam úgy szól, hogy vágd fel darabokra a megmosott, kezeletlen héjú citromot, öntsd fel annyi vízzel, ami ellepi és forrald erős lángon 20 percig, majd öntsd le róla a vizet (ezzel meg lehet szabadulni a citromhéj keserűségének nagy részétől). Igen ám, de ezzel a levétől és az ízének egy részétől is megszabadulunk... így változtattam és azt hiszem bevált a módszerem.

Hozzávalók:
1,5 kg kezeletlen (Meyer) citrom
1/2 kávéskanál őrölt kurkuma
1/2 kávéskanál őrölt kardamom
édesítés ízlés szerint (az eredeti recept 40 dkg befőző cukrot ír, én folyékony édesítőt használtam)

 A citromokat megmosom, kettévágom és citrom facsaróval kifacsarom a levüket, egyúttal megszabadulok a nem kevés magtól is. A citromhéjakat feldarabolom, és egy lábasban annyi vizet öntök rájuk, amennyi ellepi. Felforralom, és 20 percig főzöm erős lángon, majd leöntöm róluk a vizet (így a citrom elveszíti agresszív keserűségét). A majdnem puha citromhéjakat felöntöm a citromok kifacsart levével, hozzáadom a kurkumát és a kardamomot és közepes lángon addig főzöm (kb. 15-20 percig), amíg a citrom teljesen megpuhul. Késes robotgépben simára pürésítem, visszaöntöm a lábasba a citrompürét, hozzáadom az édesítőszert és folyamatosan kevergetve még pár percig főzöm, majd sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom, és száraz dunsztban (plédek között) hagyom teljesen kihűlni. 

Magában is isteni finom, de kerül majd palacsintába, linzerbe, máktortára, és még ki tudja mibe…