Köretnek
ettük, de húsmentes főételnek is bevethető bármikor, mert a superfood quinoának
köszönhetően laktató, kiváló fehérje forrás, könnyen emészthető és nem utolsó
sorban igazán finom. Az ötletet egy korábbi húsos főételem adta, de friss gomba
épp nem volt itthon, így kapóra jött a szárított gomba, amivel semmi macera, a
helyet sem foglalja a hűtőben, nem romlik meg, bármikor bevethető friss gomba
helyett, vagy extra fűszerként, porítva.
Hozzávalók 4 adaghoz:
Hozzávalók 4 adaghoz:
szárított
barna csiperkegomba
150 g
quinoa
300 ml
koncentrált alaplé
2 szál
újhagyma, vékonyra szeletelve
Egy
szűrőben alaposan átöblítem a quinoát (hogy véletlenül se legyen kesernyés),
majd kétszeres mennyiségű alaplében*, a szárított gombával együtt lefedem, és
néha megkevergetve hagyom, hogy 15-20 perc alatt puhára párolódjon az ízes szaftban
a quinoa, a gombával együtt. Ha elkészült, elzárom alatta a hőforrást, és
lefedve hagyom 8-10 percig pihenni. Tálaláskor finomra vágott újhagymát keverek
bele.
*Az
alaplé a maradék húslevesen kívül nálam leggyakrabban az a szaft (jus) ami hús
sütésekor visszamarad a tepsiben, és amit mindig félreteszek (lefagyasztok).
Mivel a hús alá/köré szoktam hagymát, fokhagymát, zöldfűszert dobni, ami együtt
sül a hússal, ez is benne marad a szaftban, amiben van még némi zsiradék, bor,
meg a húsból kisülő nedvek, szóval igazán pazar ízek keverednek. Ha a
hagyma/fokhagyma darabos lenne, le is szoktam turmixolni a szaftot, amivel
aztán remek leveseket, rizottót, vagy ilyen köreteket szoktam főzni.
A szárított gombáért köszönet a CHEF gombának!
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.