2020. április 22.

Szárított gombás quinoa


Köretnek ettük, de húsmentes főételnek is bevethető bármikor, mert a superfood quinoának köszönhetően laktató, kiváló fehérje forrás, könnyen emészthető és nem utolsó sorban igazán finom. Az ötletet egy korábbi húsos főételem adta, de friss gomba épp nem volt itthon, így kapóra jött a szárított gomba, amivel semmi macera, a helyet sem foglalja a hűtőben, nem romlik meg, bármikor bevethető friss gomba helyett, vagy extra fűszerként, porítva.

Hozzávalók 4 adaghoz:
szárított barna csiperkegomba
150 g quinoa
300 ml koncentrált alaplé
2 szál újhagyma, vékonyra szeletelve

Egy szűrőben alaposan átöblítem a quinoát (hogy véletlenül se legyen kesernyés), majd kétszeres mennyiségű alaplében*, a szárított gombával együtt lefedem, és néha megkevergetve hagyom, hogy 15-20 perc alatt puhára párolódjon az ízes szaftban a quinoa, a gombával együtt. Ha elkészült, elzárom alatta a hőforrást, és lefedve hagyom 8-10 percig pihenni. Tálaláskor finomra vágott újhagymát keverek bele.

*Az alaplé a maradék húslevesen kívül nálam leggyakrabban az a szaft (jus) ami hús sütésekor visszamarad a tepsiben, és amit mindig félreteszek (lefagyasztok). Mivel a hús alá/köré szoktam hagymát, fokhagymát, zöldfűszert dobni, ami együtt sül a hússal, ez is benne marad a szaftban, amiben van még némi zsiradék, bor, meg a húsból kisülő nedvek, szóval igazán pazar ízek keverednek. Ha a hagyma/fokhagyma darabos lenne, le is szoktam turmixolni a szaftot, amivel aztán remek leveseket, rizottót, vagy ilyen köreteket szoktam főzni.

A szárított gombáért köszönet a CHEF gombának!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz