2020. április 1.

Karantén idején a vákuumcsomagolásról



Izgalmas, de nehéz napokat élünk. A járvány megjelenése óra jóval ritkábban járok boltba, így én is - mint mindenki más mostanság - kénytelen vagyok itthon spájzolni élelmiszert, tartósat és kevésbé tartósat. A tartós élelmiszerrel nincs gond (már ha pld. nem bogarasodik be a liszt, stb.), a tonhal konzervek, olajbogyók és egyéb bolti, vagy házilag készített konzervek, lekvárok vígan elállnak szobahőmérsékleten is, de a romlandókat vákuumozással igyekszem minél hosszabb ideig használható állapotban tartani, mert alapvető problémájuk a minőségromlás és a korlátozott (általában igen rövid) eltarthatósági idő. A még mindig legkevésbé elterjedt, de bizonyára egyik leghatékonyabb módszer a vákuumcsomagolás az ilyen jellegű problémák megoldására.

A módszer annyiból áll, hogy a tárolási eszközöket (zacskó, edény stb.) légmentessé teszi, majd azokat hermetikusan lezárja.

Az élelmiszerek kémiai és mikrobiológiai reakciók miatt indulnak romlásnak, az egyik fő elősegítő ok a levegőben található oxigén, amely hozzájárul az ételek tápértékének, illatának, zamatának, és más egyéb jellemző tulajdonságainak elvesztéséhez, a termékek fogyasztásra alkalmatlanná válásához.

Az oxigén eltávolításával olyan mikroorganizmusok behatolása - mint például a baktériumé vagy a gombáé – megakadályozható. A lehető legjobb eredmények eléréséhez nélkülözhetetlen a megfelelő vákuumszint létrehozása a csomagban, illetve olyan csomagolóanyagok (fólia, üveg, korsó, stb.) alkalmazása, amelyek megakadályozzák, illetve jelentős mértékben csökkentik az atmoszférikus levegő bejutását. Amennyiben ez a két feltétel teljesül, akkor a vákuumcsomagolt étel szavatossági ideje nagymértékben, akár ötszörösére növekszik és néhány hét, sőt hónap is lehet, szemben a csomagolatlan ételek néhány napos eltarthatóságával. A zsiradékok nem válnak keserűvé, a gyümölcsök nem barnulnak meg, a fagyasztott ételeknek nem lesz utóíze, a húsok nem színeződnek el, és mindezeken túl megtartják eredeti ízüket, zamatukat és tápértéküket.

Fontos megemlíteni, hogy a vákuumcsomagolás által az étel nem válik tartóssá, azaz szobahőmérsékleten nem lesz romolhatatlan. A friss, romlandó termékeket szükségszerű, hogy mindig hidegen tároljuk (hűtőszekrényben vagy mélyhűtőben), mivel a friss termékben található nedvesség is elegendő életteret nyújt a mikroorganizmusok kifejlődéséhez, még légmentes környezetben is.
A vákuumcsomagolt ételek lefagyasztásakor (-18/-12°C körül) nem lép fel a víz megfagyása közben jelentkező kristályosodási folyamat, mert a levegő a zacskóból eltávolításra került, így az ételeken nem képződnek jégkristályok. A vákuumcsomagolt és lefagyasztott élelmiszer tartósabb lesz, és hosszabb ideig képes megőrizni eredeti színét, ízét, illatát és tápértékét. A hűtőszekrényben tárolt vákuumcsomagolt élelmiszereket (+1/+5°C) kiválóan lehet használni. A hozzávalókat előre be lehet csomagolni, és a hűtőbe helyezni, majd amikor kell, fel lehet használni. Előszeretettel pucolom meg konyhakészre a zöldségeket, adagonként vákuumozom, így a mindennapi főzés ideje is lerövidül, nem beszélve az alapanyagok hosszabb eltarthatóságáról.

A konyhai higiéniai előírásokat természetesen ugyanúgy be kell tartani, de tulajdonképpen az összes élelmiszer esetében előnyös ez az eljárás, hiszen a természetes elpárolgás okozta nedvesség veszteség gátolja, így megóvja az ételt a kiszáradástól és segíti megőrizni az élelmiszer egyik alapvetően fontos jellemzőjét: a frissességét.

A vákuumozás meghosszabbítja nem csak a húsok, tejtermékek (sajtok, vaj) és zöldségek frissességét és ezáltal eltarthatóságát, de a magvak, aszalványok, vagy kókuszreszelék tárolási idejét is (ezeket sötét, hűvös helyen érdemes tárolni). A banán, alma, burgonya és egyes zöldség fajták tárolási idejét akkor tudjuk meghosszabbítani vákuumozással, ha meghámozzuk őket, más zöldségfélék (mint pld. a brokkoli, karfiol, káposztafélék) gázokat képeznek, ezért vákuumozás előtt ezeket javasolt blansírozni, utána vákuumozhatók és fagyaszthatók. Nagy előnye továbbá akár hűtőszekrényben, akár fagyasztóban a helytakarékosság és átláthatóság.

A vákuumozó készülékek széles választékát kínálja  www.sousvidehungary.hu web áruháza (számos készüléket akciós áron kínálnak) és van egy szuper mobiltelefonos applikációjuk is (a világon az első ilyen), a foliApp, mely segítségével akár telefonról is rendelhetünk magunknak vákuumfóliát, amit akár másnap már ki is szállít nekünk a futárszolgálat.

A bejegyzést a SHEFFIE Kft szponzorálta, köszönet érte.