Az
igazi, Évamami-féle. Anyósom sütött ilyet, Édesanyám almás pitéje teljesen más,
nem linzer tésztából készül. Az almatöltelék nálam nyersen kerül bele, jól
kinyomkodva, ezzel megspórolok egy munkafázist. Az almának van ideje
dinsztelődni sülés közben, minek azzal külön bíbelődni, a friss almalére úgy is
akad jelentkező bármikor.
Hozzávalók
egy 33 X 21 cm-es tepsihez:
A tésztához:
A tésztához:
42
dkg liszt
21
dkg vaj
2
evőkanál cukor
1
csomag vaníliás cukor
1
csomag sütőpor
egy
csipet só
2
db tojás
maréknyi
kekszmorzsa, zsemlemorzsa, vagy 2 evőkanál búzadara
A
töltelékhez:
1,5
kg alma
2
evőkanál cukor
1
tk őrölt fahéj
A
tetejére:
1
db tojás
2
evőkanál barna nádcukor
Az
almát meghámozom, a reszelő nagylyukú oldalán lereszelem, jól kinyomkodom a
levét, majd összekeverem a cukorral és őrölt fahéjjal.
A tésztához a lisztet elkeverem a sütőporral, csipet sóval, cukorral és vaníliás cukorral, majd elmorzsolom a hideg vajjal (ezt legjobb, ha egy késes robotgépben csinálja az ember, akkor a keze melegétől nem olvad meg a vaj). Hozzáadom a tojásokat és összeállítom a tésztát (nem kell túlgyúrni). Elfelezem, majd egy közepes méretű tepsit (az enyém 33 X 21 cm) kibélelem a tészta egyik felével. Nem kell alá sütőpapír, sem vajazás, mert a tésztában van elég zsíradék, nem fog odaragadni sütés közben.
Megszórom kevés kekszmorzsával (vagy zsemlemorzsával, vagy búzadarával), majd rásimítom az almatölteléket. Kinyújtom a tepsi méretére a tészta másik felét is*, befedem vele az almát. Felvert tojással lekenem, villával sűrűn megszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon. Megszórom vékonyan (finomítatlan) barna nádcukorral, majd 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm. Langyosan a legfinomabb.
A tésztához a lisztet elkeverem a sütőporral, csipet sóval, cukorral és vaníliás cukorral, majd elmorzsolom a hideg vajjal (ezt legjobb, ha egy késes robotgépben csinálja az ember, akkor a keze melegétől nem olvad meg a vaj). Hozzáadom a tojásokat és összeállítom a tésztát (nem kell túlgyúrni). Elfelezem, majd egy közepes méretű tepsit (az enyém 33 X 21 cm) kibélelem a tészta egyik felével. Nem kell alá sütőpapír, sem vajazás, mert a tésztában van elég zsíradék, nem fog odaragadni sütés közben.
Megszórom kevés kekszmorzsával (vagy zsemlemorzsával, vagy búzadarával), majd rásimítom az almatölteléket. Kinyújtom a tepsi méretére a tészta másik felét is*, befedem vele az almát. Felvert tojással lekenem, villával sűrűn megszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon. Megszórom vékonyan (finomítatlan) barna nádcukorral, majd 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm. Langyosan a legfinomabb.
*ezt
a fajta tésztát két sütőpapír között a legkönnyebb kinyújtani, mert így nem
kell alá lisztezni, nem ragad sem a nyújtófelületre, sem a nyújtófához, és így
a legkönnyebb mozgatni, azaz a tepsire helyezni.
Ha elértem nyújtással a megfelelő méretet, lehúzom róla az egyik sütőpapírt és ráborítom a tepsire (így a sütőpapír felülre kerül és könnyű eltávolítani).
Ha elértem nyújtással a megfelelő méretet, lehúzom róla az egyik sütőpapírt és ráborítom a tepsire (így a sütőpapír felülre kerül és könnyű eltávolítani).