Volt
egy doboz „határidős” friss bébi spenótom, meg egy fél csokor medvehagymám, nem
hagyhattam őket kárba veszni. Kapóra jött Zé spenótos nokedli receptje, melyet
alapnak használtam, de nem én lennék, ha szó szerint ugyanúgy követném el...
Egyszerűsítettem hát rajta, mert minek blansírozzam a friss spenótot, ha
nyersen is belekerülhet a nokedli tésztájába? A mártásnál is variáltam, egy
klasszikus, bechamel alapú sajtmártást készítettem, amit aztán felturbóztam jó
ízekkel. A végeredmény ismétlésért kiállt.
Hozzávalók
a nokedlihez, 3-4 adaghoz:
20 dkg friss spenót
20 dkg friss spenót
fél
csokor medvehagyma
15-20 dkg
liszt
2 db
tojás
1,5 dl
víz
só,
frissen őrölt bors
A sajtmártáshoz:
A sajtmártáshoz:
50
g vaj
50
g liszt
2
dl tej
1
dl száraz fehérbor
frissen
reszelt szerecsendió
só
és frissen őrölt bors
2
maréknyi reszelt, jól olvadó, vagy 8-10 dkg kéksajt
A
tetejére:
15
dkg füstöl bacon, apró kockákra vágva
2-3 fej hagyma (vörös és/vagy lilahagyma)
2-3 fej hagyma (vörös és/vagy lilahagyma)
Előveszem
a blenderem (késes robotgép, vagy botmixer is jó lehet), és mivel magában nem
szereti pürésíteni a leveleket, az aljába töröm a 2 tojást, hozzáadok 1,5 dl
vizet, beleteszem a megmosott és lecsepegtetett spenót és medvehagyma
leveleket. Sózom, tekerek rá borsot és pürésítem az egészet. A medvehagymás
spenótpüréhez adok annyi lisztet, hogy eldolgozva nokedlitészta-állagot kapjak.
Hagyom pihenni fél órát, majd forrásban lévő vízbe szaggatom a masszát. Amikor
feljöttek az apró galuskák a víz felszínére, még egy percig hagyom főni, majd
szűrő segítségével kihalászom őket, és kevés olívaolajjal meglocsolom, elkeverem.
Közben a vörös (és lila) hagymát megpucolom, félbevágom, szeletelem, és egy serpenyőben megpirítom a bacon kockákkal együtt, majd félrerakom őket tálalásig.
Közben a vörös (és lila) hagymát megpucolom, félbevágom, szeletelem, és egy serpenyőben megpirítom a bacon kockákkal együtt, majd félrerakom őket tálalásig.
Elkészítem
a sajtmártást: felolvasztom a vajat, hozzáadom a lisztet, majd felöntöm a
tejjel és a fehér borral. sózom, borsozom, reszelek bele szerecsendiót, majd ha
már folyamatos kevergetés közben kezd sűrűsödni, belekeverem a sajtot
és hagyom beleolvadni.
Tálaláskor
egy adag mártást szedek a tányérra, erre jön a megfőtt zöld nokedli, majd a
pirított baconos hagyma és már ehetjük is!