2020. április 3.

Medvehagymás-spenótos nokedli sajtmártásban



Volt egy doboz „határidős” friss bébi spenótom, meg egy fél csokor medvehagymám, nem hagyhattam őket kárba veszni. Kapóra jött Zé spenótos nokedli receptje, melyet alapnak használtam, de nem én lennék, ha szó szerint ugyanúgy követném el... Egyszerűsítettem hát rajta, mert minek blansírozzam a friss spenótot, ha nyersen is belekerülhet a nokedli tésztájába? A mártásnál is variáltam, egy klasszikus, bechamel alapú sajtmártást készítettem, amit aztán felturbóztam jó ízekkel. A végeredmény ismétlésért kiállt.

Hozzávalók a nokedlihez, 3-4 adaghoz:
20 dkg friss spenót
fél csokor medvehagyma
15-20 dkg liszt
2 db tojás
1,5 dl víz
só, frissen őrölt bors
A sajtmártáshoz:
50 g vaj
50 g liszt
2 dl tej
1 dl száraz fehérbor
frissen reszelt szerecsendió
só és frissen őrölt bors
2 maréknyi reszelt, jól olvadó, vagy 8-10 dkg kéksajt
A tetejére:
15 dkg füstöl bacon, apró kockákra vágva
2-3 fej hagyma (vörös és/vagy lilahagyma)


Előveszem a blenderem (késes robotgép, vagy botmixer is jó lehet), és mivel magában nem szereti pürésíteni a leveleket, az aljába töröm a 2 tojást, hozzáadok 1,5 dl vizet, beleteszem a megmosott és lecsepegtetett spenót és medvehagyma leveleket. Sózom, tekerek rá borsot és pürésítem az egészet. A medvehagymás spenótpüréhez adok annyi lisztet, hogy eldolgozva nokedlitészta-állagot kapjak. Hagyom pihenni fél órát, majd forrásban lévő vízbe szaggatom a masszát. Amikor feljöttek az apró galuskák a víz felszínére, még egy percig hagyom főni, majd szűrő segítségével kihalászom őket, és kevés olívaolajjal meglocsolom, elkeverem.
Közben a vörös (és lila) hagymát megpucolom, félbevágom, szeletelem, és egy serpenyőben megpirítom a bacon kockákkal együtt, majd félrerakom őket tálalásig.
Elkészítem a sajtmártást: felolvasztom a vajat, hozzáadom a lisztet, majd felöntöm a tejjel és a fehér borral. sózom, borsozom, reszelek bele szerecsendiót, majd ha már folyamatos kevergetés közben kezd sűrűsödni, belekeverem a sajtot és hagyom beleolvadni.
Tálaláskor egy adag mártást szedek a tányérra, erre jön a megfőtt zöld nokedli, majd a pirított baconos hagyma és már ehetjük is!