2013. november 12.

Zsályás, gesztenyés sütőtök krémleves


Gyors, tápláló őszi leves. A gesztenyétől még finomabb, tartalmasabb.
Hozzávalók:
1 evőkanál vaj és ugyanannyi olívaolaj
egy közepes méretű sütőtök (kb 1 kg, nálam Hokaido fajta)
12,5 dkg natúr, (darált) főtt gesztenye (egy csomag Maroni)
1 fej salotta hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kis csokor friss zsálya
2 púpos evőkanál  mascarpone
só, frissen őrölt (pondichery) bors
pár zsálya levélke a tálaláshoz
Az aprított hagymát a vaj-olívaolaj keverékén mérsékelt lángon megdinsztelem. Hozzáadom a meghámozott, kimagozott, felkockázott sütőtököt, hozzáreszelem a fokhagymát, majd felöntöm annyi vízzel, hogy épp ellepje. Megy hozzá az aprított zsálya és a darált, főtt gesztenye is, és fedő alatt addig főzöm, amíg a tök megpuhul. Hozzáadom a mascarpone krémet, sózom, megszórom frissen őrölt (pondichery) borssal, majd botmixerrel , vagy blenderben pürésítem. Friss zsálya levelekkel díszítve tálalom.

Stylist: Basa Veronika.