2013. november 13.

Libatöpörtyűs pogácsa


Márton-napi újbor kóstoló reggelijéhez olvasztottam 6 kg libahájat (ötvenfős reggeli volt), töpörtyűpréssel ki is nyomkodtam minden lehetséges zsiradékot, így gyakorlatilag – melléktermékként – töpörtyűcsipsz keletkezett.  A hat kiló hájból lett kb. 20 dekányi, amit darálás után pogácsába sütöttem.  Kiindulási alap Édesanyám receptje volt, ami F. Nagy Angéla könyvéből származik, annyi különbséggel, hogy a ledarált töpörtyűt a tésztába kevertem, így elmaradt a kenés-hajtogatás, mégis  elég magas, jó állagú, intenzíven töpörtyűs ízélményben volt részünk. Jó, na.
Hozzávalók:
40 dkg tönköly fehér liszt
20 dkg darált libatöpörtyű (chips)
16 g friss élesztő
2 kis tojás
1,5 dl tejföl (20% zsírtartalmú)
4 dkg libazsír
só, bőven mért frissen őrölt bors
A darált töpörtyűt összemorzsolom a liszttel, fészket csinálok a közepébe, hozzáadom a többi hozzávalót és gyors mozdulatokkal összegyúrom a tésztát. Egy-másfél óra alatt duplájára kelesztem, lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtom, éles késsel berácsozom a tetejét, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatom. A maradék tésztát újra összegyúrom – kinyújtom – kiszaggatom, míg el nem fogy. A pogácsákat sütőpapíros tepsire teszem egymástól 2-3 cm távolságra, hagyom még 20-25 percet pihenni, lekenem a tetejüket felvert tojással, majd 30-35 perc alatt megsütöm a 200 fokra előmelegített sütőben. Langyosan az igazi, egy pohár borral.