2010. november 16.

Rettenetes…

…hogy majdnem 2 hete nem főztem! Már komoly elvonási tüneteim vannak. Persze enni ettünk, jobbnál-jobb és kevésbé jó helyeken, voltak gasztro-orgazmisztikus és kötelezően elfelejtendő élmények is. Többrészes beszámoló következik:-)

Pár napot Debrecenben töltöttem egy konferencián, napközben a Kölcsey Központ büféjétől nem jutottam távolabb, de estére már jólesett volna egy tál tisztességes, meleg étel.

A jó konyhájúnak mondott városszéli csárda egy nem helybélinek megtalálhatatlan. Sehol egy útbaigazító tábla, az irányítószám alapján a GPS másik településre vitt, a megkérdezett helybéliekkel nem volt szerencsénk, többen is tudták, hol van, de nem tudták elmagyarázni, mert „nem egyszerű megtalálni”. Mintha az lenne a cél, hogy csak a „bennfentesek” ehessenek a főztjükből. Szállásadónk szerint „megvan azok forgalma maguk nélkül is”, ezzel azt hiszem mindent elmondott, másnap este már nem is kerestük, inkább egy többek által ajánlott, központi helyen lévő étteremben próbálkoztunk. Gyakorlatilag telt ház volt, de végül kaptunk egy kétszemélyes asztalt, örültünk, de nem sokáig. A hely kellemes, a kiszolgálás figyelmes, az étel viszont pocsék. Ehetetlenül sós és áthatóan ételízesítő ízű mindkét fogás, sajna ezt már nem veszi be a gyomrom. Továbbra sem értem minek kell „gorgonzolás mártásnak” nevezni olyat, amibe nem gorgonzolát, hanem mezei márványsajtot tesznek, azt se sokat, de jól megsózzák. Desszertet már nem kértünk…

a nagypiac, fotó: eszaon.hu

Tetszett viszont a szombat reggeli debreceni piac. Szép árú, bőséges választék, elfogadható árak, egyedül a csicsókát adták kétszer annyiért, mint a kiskőrösi piacon. Plusz piros pont, hogy a piaci büfében lehet hagymás sült vért enni és többeknél is ki van írva, hogy pálinka kapható:-) Vettem a másnapi reggelihez friss vadgombát, többfélét is (sárga tinórut, lila pereszkét, hmmm…), a szárított kucsmagombát a pestihez képest harmad áron, volt naspolya, finom juhtúró és kecskesajt, sokfajta aszalt gyümölcs és vagy tízfajta bab. Különösen tetszett, hogy a krumplira nem azt írták ki, hogy „burgi 140.- ”, hanem a fajta neve is szerepelt, mindegyik árusnál.
Ezentúl Debrecenben várhatóan gyakrabban megfordulok, de igyekszem önellátó lenni, míg fel nem fedezek egy olyan helyet, ahol tisztességes ételt tesznek elém és ezért nem kell egyhavi fizetést otthagynom. Ismertek ilyet?

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Húha, engem érdekelne, melyik étterem volt ennyire rossz... Helybéli vagyok és nem szeretnék oda menni :)

Kíváncsian várom majd a többi éttermi beszámolót is ha lesz!

Gabojsza írta...

A teltházból ítélve csak nekem és asztaltársamnak volt ennyire pocsék az étel, vagy fenemód kifinomult már az ízlésünk...tény, hogy az ízfokozós-ételízesítős cucctól egészen konkrétan hasmenést kapok. Nem bírja a gyomrom. A színházzal szembeniről van szó. Kár, mert ránézésre jó hely (is lehetne).

Mamma írta...

Én is szenvedtem, amikor múltkor vagy három hétig csak két dolgot dobtam össze.
Várom a beszámolót, gondolom, van, ami ellensúlyozta ezeket a negatív élményeket!:))

Bori írta...

Ha pizza: Tar Pizzéria. Ha más: Garda Étterem/pizzéria, ez egy olcsóbb, de jó konyhájú, családias hely. Indiai: Kashmir, közel a belvároshoz. Hagyományosabb-puccosabb, de jó: Krúdy vendéglő vagy Régi Vigadó, mindkettő a Nagyerdőn, a termálfürdőnél, villamossal megközelíthető. Most hirtelen ennyi. Ezek mind fenn vannak neten, nézz utánuk. A színházzal szembeni étterem valóban nem túl jó már egy ideje, beleválasztottatok... A főutcán van még a Belga, ami hát, nem rossz, de elszállt árai vannak. Nem tudom, milyen csárdát ajánlhattak neked, én a Kiserdő Csárdáról hallottam még jókat, ami Debrecen-Józsa, de még nem voltam ott személyesen. Most ennyi jut eszembe :-)

Gabojsza írta...

Bori, köszönöm!:-)

cecil írta...

Hááát, én is debreceni vagyok!!! és szeretünk finomakat enni, de mindig csalódás, sajnos, ha kitesszük a lábunkat itthonról:(pedig néha már nagyon kívánja az ember.. ,amit nem találtatok meg csárda, azzal nem vesztettetek semmit ui. augusztusban a fiam Jókai bablevesében "beletört" a foga a csülök kockába , nem volt olyan meleg, h. kiolvadt volna a mélyhűtő fogságából....
de a bárándi hely az felkeltette az érdeklődésemet!

Gabojsza írta...

Ezt a "bárándi helyet" jó szívvel ajánlom! Mi NAGYON jól éreztük magunkat és 3 nap pocsék kaja után (Debrecen) végre finomakat ettünk:-)

Norm írta...

A szinhazzal szembenitol nem messze van a Flaska csarda, ajanlanam a csülökmetéltjüket, bar mar vagy ket eve nem ettem ott. De elotte heti rendszeresseggel. :)

Hapci írta...

A Gusta Bisztróban (főtér) ettünk igen jót, amikor augusztus végén ott jártam a Csíki Sándor által meghirdetett gulyásnapon. A Pálma Pub nevű hely szakácsai pedig igen finom ételt kóstoltattak (a többi bemutatózó debreceni étteremről lemaradtunk).
Írtam is róla utána pár nappal.

Évi írta...

Nem a Látóképi csárda lett volna, amit nem találtak meg? Bár az nem városszéli, hanem Debrecen és Balmazújváros között van. A Lucullus étterem is jó. Legalábbis szerintem, de lehet ott se igazi alapanyagokat használnak, nem tudom. Piac utcán található, de be kell menni az udvarba és jobb kéz felől. Viszont ki van írva táblán. Csonka templom oldalában van. Józsán még a Rózsás csárda jó. Remélem, nem gond, hogy az újabb debreceni útra is ajánlottam valamit. :)
Ismeri Gabojsza a Virágoskúti bio kertészetet?

Efacska írta...

Szerintem a Paripa volt, amit nem talaltak. Mi egy helyre szoktunk menni, ha nagy ritkan kiszabadulunk: a Hüse Vendeglobe, asszem a Mikes Kelemen utcan van. Olcso, a kajaban eddig egyszer sem csalodtunk, sot, az eskuvoi vacsink is ott volt :)

Gabojsza írta...

Köszönöm a tippeket, alkalom adtán ki fogom próbálni, ma este a Belgában vacsorázunk. És igen, a Paripát nem találtuk, azóta (tavasszal) voltunk ott is. A bio kertészetet nem ismerem, de utánanézek:-) Köszönöm még egyszer:-))