2010. november 23.

Quesadilla, a mexikói melegszendvics


A quesadilla (ejtsd keszadíjja) gyorskaja mexikói módra, gyakorlatilag egy bármilyen töltelékkel töltött és megsütött tortilla, egy a lényeg, legyen benne valamilyen sajtféleség, mert az tartja egyben. A mexikóiak kenyeréből, tortillából készül, melynek autentikus változatát egy speciális kukoricalisztből, a masa harina de maiz-ból sütik, de elterjedt a sima búzalisztből készült változat is (felénk hiperekben ehhez lehet hozzájutni). Készítettem már - nem túl autentikus módon - libanoni kenyérből is (azt meg a román hiperekben szoktam venni).

Lehet egyetlen – félbehajtott – tortillából csinálni, de én jobban szeretem úgy, hogy felforrósítok egy tapadásmentes serpenyőt, beleteszek egy tortillát, megszórom reszelt (jól olvadó) sajttal, rá a tetszés szerinti töltelék, újra reszelt sajt és még egy tortilla lap. Annyi ideig sütöm, hogy a tortilla alulról megpiruljon, a sajt pedig nagyjából megolvadjon. Ekkor az egészet megfordítom: a felső tortillára teszek egy megfelelő méretű lapostányért, egyik kezemben a serpenyő nyele, másikkal fogom a lapos tányért, majd egy határozott mozdulattal megfordítom, így a tortilla a tányérra kerül, megsütött felével felfele. A tányérról visszacsúsztatom a serpenyőbe, így az a fele kerül alulra, amelyiknek sülnie kell. Addig sütöm, amíg az alsó oldala is megpirul, ezalatt a sajtnak köszönhetően az oldalak nagyjából összeragadnak, úgyhogy nem esik szét. Tányérra csúsztatom, felnégyelem és azonnal tálalom. A fenti képen látható változat sok-sok sajttal, friss spenóttal, nyers barna csiperkével és füstölt-főtt sonkával készült, az lenti képen láthatót Bicsár Attila séf készítette nekünk az Essencia főzőiskola 3séf gombás kurzusán, abban krémsajt és szarvasgomba a töltelék.


Ha valamilyen (darált)húsos, vagy zöldséges töltelékkel készítem, akkor a tölteléket előre megfőzöm, mert maga a tortilla két-három perc alatt átmelegszik. Guacamole illik hozzá, de jó az magában is, nagyon.