2010. november 29.

Nyúlgerinc paszternák pürével, zöldségtoronnyal


Ünnepi nyúllakoma, nyúllal.

Hozzávalók 4 főre:
fejenként 2-3 csík nyúlgerinc filé
2 evőkanálnyi vaj
1 evőkanálnyi olívaolaj
30 dkg paszternák
2 dl tejszín, vagy tej
2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán
1-1 piros és sárga kaliforniai paprika
4 fej barna csiperke gomba
4 szál újhagyma
1 kisebb padlizsán
1 kis csokor petrezselyem
só és frissen őrölt bors

A zöldségeket megmosom. Az újhagymát 5-6 cm-es darabokra vágom, a paprikákat kicsumázom és fél centis csíkokra vágom, a padlizsánt is (héjastól) hasonló méretűre, a gombát felszeletelem. Serpenyőbe összemelegítek 1 evőkanálnyi olíva olajat és vajat, rádobom a zöldség hasábokat, a gombát és rázogatva, kevergetve roppanós-puhára készítem, majd hozzákeverem az aprított petrezselyem zöldjét. Tálalásig melegen tartom, a tányérra „tornyot” építek a zöldségekből.

A paszternák püréhez a megtisztított paszternákot kockákra vágom és egy edényben kevés sóval, annyi tejben (így kevésbé kalóriadús), vagy tejszínben (így krémesebb, sokkal finomabb), hogy éppen ellepje, lassú tűzön, hogy épp csak pöszörögve főjön és szépen kiadja az édes ízét, megfőzöm. Ezután a főzőlevével együtt pürésítem, reszelek bele parmezánt, tekerek bele borsot és kézi mixerrel, vagy habverővel krémesre habosítom. Tálaláskor teszek a zöldségtorony mellé egy kanálnyi pürét.

Utolsónak a nyúlgerinc filét készítem el: a sütőt előmelegítem 200 Celsius-fokra. A vékony nyúlgerinc-csíkokra nagyjából egy perc alatt vasserpenyőben, 1 evőkanálnyi vajon kérget sütök, majd félreteszem öt percre, fedő alatt pihenni. Ezután betolom a forró sütőbe öt percre, így biztosan nem száradnak ki, átsülnek és szaftosak maradnak. Jófajta sóval, frissen őrölt borssal fűszerezem és a zöldségtoronnyal, meg a paszternák pürével tálalom.